Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De Gendt gaat terug naar ‘zijn’ Ventoux

Laatste etappewinnaar op Ventoux herstelt trappen bij monument van Simpson.

Afgelopen Tour de France won Thomas De Gendt de etappe naar de Mont Ventoux, maar door toedoen van het slechte kwam hij destijds niet in het ‘maanlandschap’ van de kale berg. De eindstreep lag een stuk lager, bij Chalet Reynard om precies te zijn. Dit najaar is De Gendt teruggekeerd naar de mythische berg en kwam hij wél een stuk hogerop. De renner van Lotto-Soudal fietste tot aan het monument van Tom Simpson, stapte af en herstelde samen met een pak vrijwilliger de trap die ‘bedevaartgangers’ bij het gedenkteken van de wielerlegende brengt.

“Dit is als een bedevaartsoord voor de vele duizenden wielertoeristen die jaarlijks de Ventoux bedwingen”, zegt Thomas De Gendt met ingetogen stem in een video. “De vele wielerschoenen en de harde winters hebben de betonnen trap naar het monument serieus beschadigd. Daarom hebben we de treden afgewerkt met natuursteen, zodat de trap de bittere kou en de mistralwinden tot 300 kilometer per uur kan weerstaan.” De laatste trede werd gelegd door dochter Joanne Simpson, slechts zes jaar oud toen het monument ter ere van haar legendarische vader werd onthuld.

Tom Simpson overleed op 13 juli 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. Komend seizoen is het dus precies 50 jaar geleden dat de Engelsman bezweek. Hij overleed vermoedelijk aan een combinatie van alcohol, hitte en amfetamine. Volgend jaar is er een passend eerbetoon voorzien op de gerestaureerde trappen.

Gerelateerde artikels