Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Daarom stopte Sagan zijn mond vol met gummibeertjes

Sportdiëtist legt in Het Laatste Nieuws uit waarom renners na koers snoepen.

Na afloop van Kuurne-Brussel-Kuurne zagen we hoe Peter Sagan gummiberen in zijn mond stopte. Waarom? Het snoepgoed is perfect om de suikervoorraad terug aan te vullen en het lichaam snel te laten herstellen. De gummibeertjes zouden net zo goed dienst doen als verschillende recuperatieshakes.

“Wie het heeft bedacht, weet ik niet. Maar het werkt wel: een handvol snoepjes bevat ongeveer 30 gram koolhydraten en geen vetten, wat het uiterst geschikt maakt om de suikerreserves in je spieren snel aan te vullen”, zegt diëtist Nicolas Paraskevopulos (Bakala Academy) in Het Laatste Nieuws. Hij begeleidt onder andere renners van Quick.Step.

“De shakes, repen en gels zijn op maat van de topsporter gemaakt. Zeker in de finale van een wielerklassieker werkt zo’n gel beter dan een stuk peperkoek of een rijpe banaan. Maar voor de gewone wielertoerist of jogger kan dat perfect. Topsporters snoepen ook eens graag en lusten wel eens een gewoon koekje in plaats van altijd speciale preparaten. Om smaakmoeheid te vermijden, bieden we hen dus alternatieven aan – een stukje peperkoek, een zakje beertjes, een smoothie of een colaatje”, stelt de sportdiëtist.

Een renner moet volgens een stelregel na een wedstrijd 1 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht eten. Dat herhaalt hij gedurende de eerste vier uur na de inspanning. Dit om het herstel te bevorderen en tijdig klaar te zijn voor de volgende koers.

“Een gemiddelde wielrenner van 60 à 70 kilogram neemt in de bus na de race een eiwitshake, aangevuld met gummibeertjes en een cola om meteen de eerste 60 à 70 gram koolhydraten tot zich te nemen. In de bus volgt dan een recuperatiemaaltijd met rijst. In de massagekamer zijn er steeds snacks voorzien – een smoothie op basis van magere Griekse yoghurt en fruit bijvoorbeeld. Bij het avondeten, alweer een uur later, zitten de koolhydraten in de rijst of de pasta. En voor het slapengaan volgt vaak nog een eiwitrijke yoghurt met fruit. Als je de hele avond koolhydraten moet aanvullen en je bovendien al heel de dag repen, gels en sportdranken hebt gegeten tijdens de koers, wil je wel eens afwisselen.”