Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Cycled Belt riem

Het is bijna moederdag, tijd om op zoek te gaan naar een leuk cadeau. De riem van Cycled, gemaakt van gebruikte fietsbanden, is misschien niet direct iets voor moeders, maar des te meer dan voor vaders, en hun feestdag is ook al niet ver meer weg.

Recycle + earth + bike = Cycled. Zo staat het in de brochure van dit milieubewuste Italiaanse merk, dat het geesteskind is van twee ondernemende broers. Recyclen ligt ten grondslag aan de producten van Cycled, te beginnen met een hele reeks van riemen.

De riemen zijn gemaakt van oude fietsbanden en ze zijn er in tal van collecties. De Classic serie houdt het beschaafd en eenvoudig qua uiterlijk, de Sport riemen, waarvan wij er eentje mochten testen, appelleren aan de koers, met merknamen als Continental, Vittoria, Mavic en Wilier op het riemlusje. Er is ook de Colour collectie, van banden met gekleurde wangen en ten slotte de Matched serie, die op een opvallend design mikt.

Een Cycled Belt komt in een opvallende verpakking: een driehoekig kartonnen doosje van overduidelijk gerecycled karton, dat al direct nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Aan de riem zit een labeltje met de lengte erop plus een volgnummer, ten teken dat elk exemplaar uniek is.

Tip: meet van tevoren je taille even op zodat je de juiste maat weet. Wij kregen een maatje M opgestuurd (100 cm), waar een S (90 cm) beter had gepast. Een extra gaatje(s) ponsen bleek minder vanzelfsprekend dan gedacht, omdat rubber taaier is dan je in dit geval wilt en omdat de band niet alleen uit rubber bestaat maar ook nog een protectielaag herbergt die nóg taaier is.

Terug naar de verkrijgbare maten, voor de volledigheid: Cycled Belts zijn er ook in L (110 cm) en XL (120 cm).

Het testen van de riem was simpel. Drie dingen zijn van tel: staat de riem mooi (het is immers een modeartikel)? Daarnaast: past de riem? Ten derde: werkt de riem, oftewel: blijft hij goed zitten?


De eerste vraag valt onder ‘kwestie van smaak’, maar met zoveel opties om uit te kiezen, lukt het vast om een geschikt exemplaar te vinden. Voor punt twee is de juiste maat belangrijk. Tien centimeter te lang blijkt niet handig: het uiteinde van de riem hangt dan flapperend in het niks. Niet bepaald modieus.

Punt drie: rubber is stroef en de Cycled Belt blijft dus goed op zijn plaats zitten. De riem is een tikkeltje elastisch en rekt in de lengterichting, handig om te finetunen voor de perfecte positie.

De Cycled Belt heeft als voordeel boven lederen riemen dat hij zich compacter laat oprollen. Ook zul je ermee minder last hebben van barsten of van scheurtjesvorming zoals dat bij leer na verloop van tijd optreedt. Perfect dus als vaderdagcadeau.

Trouwens, ook als moederdagcadeau: we hebben inmiddels ontdekt dat Cycled Belts er ook in vrouwenmaten zijn: XS (70 cm), S (80 cm), M (90 cm) en L (100 cm). Wil je moeder of vader met zo’n sportieve fietsriem verrassen dan ben je 74 euro kwijt. (RVS)

Gerelateerde artikels