Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Crowdfunding voor revalidatie ‘Eddy Merckx van het Oostblok’

Een sympathieke actie: er is een online geldinzameling gestart voor Ryszard Szurkowski. De oud-renner (74) uit Polen raakte in 2018 verlamd tijdens een crash in een wedstrijd in Keulen. Het ingezamelde bedrag is bedoeld voor zijn revalidatie.

Ryszard Szurkowski was een renner die met name in de jaren zeventig van de vorige eeuw grote successen kende. Als 24-jarige won hij zijn eerste Vredeskoers. Hij zou er later nog drie op zijn naam schrijven en in totaal 52 dagen de leiderstrui dragen op een totaal van 89 etappes. In 1973 kroonde hij zich in Barcelona tot wereldkampioen bij de amateurs. In een tijd waarin de Poolse voetballers bijzonder goed presteerden, werd wielrenner Szurkowski tot tweemaal toe verkozen tot nationaal sportman van het jaar. In 1971 ontving hij de UNESCO Fair Play Award.

Professionele sport bestond niet achter het IJzeren Gordijn. In 1974 overtraden de organisatoren van Parijs-Nice hun eigen regels door Szurkowski uit te nodigen voor deelname aan de rittenkoers naar het zonnige zuiden. Volgers van de wielersport zaten op het puntje van de stoel om de ‘Eddy Merckx van het Oostblok’ in een rechtstreeks duel met Merckx zelf te zien. Szurkowski stond in drie etappes op het podium, hoewel hij niet topfit was.

Moeizame revalidatie

In 2018 kwam hij op 72-jarige leeftijd ten val tijdens een wedstrijd in Keulen. Dat gebeurde bij een snelheid van 40 kilometer per uur. Szurkowski raakte verlamd. Wat volgde was een lange, moeizame en pijnlijke revalidatie die nog altijd gaande is. De Lions Club van Poznan zamelt inmiddels geld in voor een auto op maat. En supporters zijn nu dus met een crowdfundingsactie gestart voor de man die in zijn leven al meer leed kende. Zijn zoon kwam om bij de aanslagen op 11 september 2001.

Gerelateerde artikels