Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Chasing Cancellara komt naar Vlaanderen

In het weekend van 20 tot 22 maart komt Chasing Cancellara voor het eerst naar Vlaanderen. Pal in het klassieke voorjaar organiseert de Zwitser in samenwerking met Biking@Ronse op vrijdag een VIP-rit, op zaterdag is er in de ochtend een fietsevenement voor kinderen en de eigenlijke ‘Chasing Cancellara’ volgt dan op zondag. Uitvalsbasis van het sportieve weekend wordt Ronse.

Cancellara kwam gisteren naar Sporthotel Hotond in Ronse om het hele programma toe te lichten, samen met zijn rechterhand Raphal Meyer en Eddy Vercruysse, voorzitter van de lokale fietsclub Biking@Ronse. “Toen Fabian in 2016 stopte als renner, was het meteen duidelijk dat hij nauw bij de sport betrokken wou blijven. Om als zoveelste in een rijtje een ‘Fabian Cancellara Granfondo’ te organiseren, had hij evenwel geen zin, het moest iets meer zijn en dat werd de reeks ‘Chasing Cancellara’ die het evenwicht zoekt tussen een granfondo, een wedstrijd en een gezellig evenement”, aldus Meyer die voor Cancellara zich over de praktische organisatie van de Chasing Cancellara evenementen buigt. Aan Chasing Cancellara Flanders is al één jaar gewerkt en Spartacus is bijzonder blij dat zijn organisatie nu ook in Vlaanderen neerstrijkt. “Ik heb hier mooie koersen gewonnen en heel veel fijne mensen ontmoet”, zei de Beer van Bern.

Eerste driedaagse

Waren alle andere Chasing Cancellara-evenementen tot op heden ééndaagse organisaties, dan pakken de Zwitsers in samenwerking met een aantal lokale partners in Ronse voor het eerst uit met een driedaagse. Op vrijdag 20 maart 2020 is er een VIP-ride waarbij een pelotonnetje eventpartners en andere VIPS samen met Cancellara door de Vlaamse Ardennen fietst en daarna de beentjes onder tafel schuift. Op zaterdagochtend wordt er van 8.30 tot 12 uur op de Grote Markt van Ronse een Cancellara Kids World georganiseerd, na de middag is er een Cyclo Science Conference dat voor amateurfietsers een aantal thema’s uit de wielersport op een wetenschappelijke manier toelicht. Voor Chasing Cancellara op zondag is er keuze uit twee routes: 60 en 117 kilometer.

Eddy Vercruysse van Biking@Ronse en Cancellara met de zwaarste helling van de dag in de hand: een Kwaremont.

Echt Vlaams parcours

“Van aan het sportcomplex ’t Rosco wordt er om 8.30 uur in groep naar de Grote Markt van Ronse gefietst waar de officiële start wordt gegeven. De dames en heren die de 117 kilometer lange rit rijden, vertrekken richting Mont-Saint-Laurent en komen later op de rit over de Haaghoek, de Elverenberg, de Muur van Geraardsbergen, d’Hoppe, de Kanarieberg, Taaienberg, Koppenberg, Paterberg en Oude Kwaremont om aan het Sporthotel Hotond de finishen. Voor wie het iets minder mag zijn, is er ook een lus van zestig kilometer”, verduidelijkt Eddy Vercruyssen van Biking@Ronse. Het grootste gedeelte van de rit wordt als een gewone fietstocht gereden en Cancellara zal een beetje van groepje naar groepje fietsen om iedereen de kans te geven om eens aan zijn zijde gefietst te hebben. Op de hellingen is er wel tijdsmeting voorzien want het ‘wedstrijdelement’ houdt in dat iedereen die er in slaagt om de hellingen sneller dan Cancellara naar boven te fietsen daarvan een certificaat krijgt. Voor alle deelnemers is er sowieso een medaille die Cancellara na de rit persoonlijk overhandigt, in de deelnameprijs is een goodiebag voorzien en Toerisme Zwitserland deelt tijdens Chasing Cancellara vijf fietsreizen naar Zwitserland uit.

Fietsrit, geen wandeltocht

De inschrijvingen voor Chasing Cancellara Flanders zijn inmiddels geopend op de website van het evenement en wie er snel bij is kan voor 36 euro deelnemen aan de korte rit of voor 45 euro aan de lange rit. Hoe dichter je bij de datum komt, hoe hoger het inschrijfprijs … en het risico dat de inschrijvingen afgesloten zijn. “We hebben geen idee hoe snel en hoe massaal er voor Chasing Cancellara Flanders zal worden ingeschreven. Een maximum aantal deelnemers hebben we niet bepaald, maar een beetje toertocht in Vlaanderen haalt al snel duizend deelnemers zodat wij er van uitgaan dat we met Chasing Cancellara Flanders een paar duizend fietsers kunnen lokken. Als we de komende maanden merken dat het een stormloop wordt, zullen we de inschrijvingen tijdig afsluiten. Het moet immers de bedoeling zijn dat iedereen op de hellingen kan fietsen, we willen geen toestanden zoals bij de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen waar heel veel mensen omwille van de drukte te voet de hellingen naar boven moeten”, nog volgens Eddy Vercruyssen van Biking@Ronse.

Alle details van Chasing Cancellara Flanders vind je hier.

Gerelateerde artikels