Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Buysse Bierke: eerbetoon aan de Tourwinnaar van 1926

Ruim negentig jaar geleden won Flandrien Lucien Buysse de Ronde van Frankrijk. De editie van 1926 wordt beschouwd als de moeilijkste editie ooit. Lieven Tack en Dirk Vermeirsch hebben ter ere van deze prestatie het Buysse Bierke op de markt gebracht. Wij spraken met beide mannen onder de kerktoren van Wontergem, waar Flandrien Lucien Buysse zijn granieten standbeeld heeft.

“Lucien reed in 1926 op een fiets met twee versnellingen de zwaarste Tour ooit, met een gemiddelde ritafstand van 338 kilometer. Hij won de bewuste tiende rit over vier cols met meer dan 25 minuten voorsprong. Er werd gestart om 2 uur ’s nachts, er was een sneeuwstorm. Lucien reed weg op een modderige Aubisque en legde er de basis voor zijn Tourwinst. Nadat de eerste vijftien renners aangekomen waren in die rit van 400 kilometer, is de organisatie de rest gaan zoeken in de bergen omdat ze zich zorgen maakten. Die tijden komen nooit terug en zijn record willen we met dit biertje in ere houden”, zegt dirk Vermeirsch.

Het straffe amberkleurige bier van 7.5 graden wordt gebrouwen in de nabijgelegen Sint-Canarus brouwerij van Gottem. What’s in a name?

Vermeirsch is ook lid van het Comité Lucien Buysse. Zij hoopt in 2026 de Tour de France door Wontergem te krijgen, het is dan precies honderd jaar geleden dat Buysse de Ronde van Frankrijk won. Het comité werkt voor dit project trouwens samen met de fanclub van Lucien Van Impe, omdat het in dat jaar ook exact vijftig jaar geleden zal zijn dat die andere Lucien (als laatste Belg voorlopig) de Tour won. Van Impe ontmoette Buysse nog vlak vóór zijn Tourwinst in 1976. Op de vraag wat hij moest doen om de Tour te winnen had Buysse met zijn handen op tafel geklopt en gezegd: ‘Jongen, ge moogt u niet laten doen!’.

Krijgen we in 2026 een Tourrit door Wontergem en Erpe-Mere, om de beide Luciens te eren? Als het aan de mannen achter Buysse Bierke ligt alvast wel.

Het geschenkpakket met vier flesjes, zes viltjes en een glas is te koop voor 16.50 euro. Dat kan bijvoorbeeld in het Wielermuseum Roeselare.

Gerelateerde artikels