Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bussen van Volvo beschermen fietsers nu nog beter

Bussen van Volvo zijn straks uitgerust met speciaal detectiesysteem.

Minder dodelijke fietsers en voetgangers door aanrijdingen met bussen en auto’s. Dat is het grote streven van Volvo. Om de mooie woorden kracht bij te zetten presenteert de bustak van de fabrikant een nieuw detectiesysteem. Dat moet een belangrijk steentje bijdragen aan het verminderen van de 1,25 miljoen verkeersdoden die jaarlijks wereldwijd vallen te betreuren.

De innovatie werkt betrekkelijk eenvoudig. Als het systeem in de bus bijvoorbeeld een voorbijstekende fietser detecteert, zendt het een geluidssignaal uit naar de fietser en andere verkeersdeelnemers om de aanwezigheid van de bus duidelijk te maken. Tegelijkertijd krijgt de buschauffeur een geluids- en lichtsignaal. Als het risico op een ongeluk écht levensgroot is, dan klinkt de hoorn van de bus.

Volgens Volvo zijn diverse componenten van het systeem gebaseerd op uitgevoerig geteste en beproefde technieken in auto’s. Volvo is naar eigen zeggen echter de enige fabrikant die ook ander wegverkeer waarschuwt in plaats van alleen de man achter het stuur. Volvo stelt dat dat een belangrijke ontwikkeling is, omdat er met de elektrificatie van het wagenpark steeds meer stille voertuigen bijkomen.

“Ongelukken tussen bussen en onbeschermde verkeersdeelnemers zoals fietsers komen zelden voor, maar als zich een incident voordoet, zijn de gevolgen vaak serieus. Om de risico’s te beperken is het belangrijk dat bestuurders en iedereen die zich rond de bus beweegt, bijvoorbeeld bij stopplaatsen en kruispunten, aandacht heeft voor het verkeer. In deze context is ons detectiesysteem van grote toegevoegde waarde”, zegt Peter Danielson, directeur Vehicles Features van Volvo’s busafdeling.