Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bruyneel is duidelijk: ‘LeMond een klootzak’

Bruyneel woest op LeMond, die Armstrong beticht van mechanische fraude.

Van vrede tussen Johan Bruyneel en Greg LeMond is absoluut geen sprake. Sterker nog: de messen zijn geslepen. Zeer scherp. De Belg trekt in Humo fel van leer richting de Amerikaan, die Lance Armstrong onlangs betichtte van mechanische fraude. Volgens Bruyneel, jarenlang steun en toeverlaat van Armstrong, is daar totaal geen sprake van. “Ze mogen proberen tot het jaar 3000: ze zullen geen mechanische doping vinden.”

Het is bijzonder dat Bruyneel zich in het openbaar uitspreekt, want sinds de publicatie van het USADA-rapport rond de dopingpraktijken van Armstrong en diens bekentenis op televisie bij Oprah Winfrey bleven de kaken stijf op elkaar. Ditmaal kan Bruyneel het niet laten om toch met een reactie te komen op de uitzending van CBS 60 Minutes waarin enkele straffe uitlatingen worden gedaan over mechanische manipulatie in het profwielrennen.

Elektrisch motortje
In de uitzending werd de suggestie gewekt dat US Postal in de succesjaren van Armstrong een elektrisch motortje gebruikte. De Amerikaanse ploeg zou het systeem gekocht hebben van de Hongaarse uitvinder Istvan Varjas. Kostenpost: twee miljoen euro. In ruil daarvoor mocht de Hongaar tien jaar lang met niemand spreken en mocht hij het apparaatje aan niemand anders verkopen. De programmamakers bouwden een motor in het kader van het model waarmee Armstrong in 1999 de Ronde van Frankrijk won.

Bruyneel: “Belachelijk, want ze gebruikten technologie uit 2016. Batterijen uit 1999 krijg je niet weggewerkt in een fietsframe: die zijn veel te groot.” Volgens Bruyneel heeft Lemond een ‘Armstrong-obessie’. “Dat is niet normaal.” Die beslissing zou terug te voeren zijn op de beslissing van Trek om de productie van LeMond-fietsen te stoppen. Dat gebeurde na kritiek van LeMond op de tweede Tourzege van Armstrong.

Klootzak
Ex-ploegleider Bruyneel heeft geen goed woord over voor LeMond. “LeMond deed er vroeger alles aan om sympathiek over te komen. In het wielermilieu weet iedereen dat hij niet zo beminnelijk is. LeMond was een klootzak.”

Gerelateerde artikels