Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Brugge krijgt eigen granfondo

Na de Vélomédiane Claude Criquielion heeft Brugge de tweede granfondo in België.

Brugge mag dan de start van de Ronde van Vlaanderen kwijt zijn geraakt, de stad is in 2017 wel het decor van drie nieuwe, grote sportevenementen. In samenwerking met Golazo sports komen er een ‘Bike Festival’ voor recreatieve fietsers, een internationale wielerwedstrijd voor profrenners en een belevingsmarathon voor lopers én wandelaars. Met name het ‘Bike Festival’ is bijzonder, want dat heeft onder meer een granfondo. Na de Vélomédiane Claude Criquielion is dit de tweede granfondo in België.

Burgemeester Renaat Landuyt van de Stad Brugge is vanzelfsprekend blij met de drie nieuwe aanwinsten. “Na het verlies van de start van de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Het voorstel van Golazo sports past perfect in dit plaatje met initiatieven in de twee sporten die de stad het meest na aan het hart liggen: wieler- en loopsport.” 

Uniek wielerweekend
Wielerliefhebbers, recreatieve fietsers en sportieve fietsers worden in het weekend van 17 en 18 juni 2017 massaal in Brugge verwacht. De Stad Brugge en Golazo sports organiseren dan een gloednieuw tweedaags wielerevenement. Op zaterdag 17 juni openen recreanten het wielerweekend tijdens een groots ‘Bike Festival’, met een waaier aan fiets- en randactiviteiten.  

Het programma zal onder meer bestaan uit een Granfondo van ongeveer 150 kilometer en een Cyclo Tour van 75 kilometer. Deze wielertoeristentochten worden op een (gedeeltelijk) gesloten parcours gereden langs de mooiste plekjes van Brugge en West-Vlaanderen. De wielertoeristen rijden grotendeels op hetzelfde parcours als de profs daags nadien. Mét onvergetelijke aankomst in het centrum van Brugge. 

Niet alleen de getrainde fietsfanaten zullen hun gading vinden op zaterdag 17 juni. Er is voor elk wat wils. Zo wordt er voor de schoolgaande jeugd een ‘Kids Ride’ georganiseerd en ‘Free Style’ is de benaming voor een gezellige familiefietstocht door Brugge en de rand. Ook staat er een ludieke competitie met retrofietsen op het programma. 

Op zondag 18 juni zakt het internationale wielerpeloton af naar Brugge. De renners bekampen elkaar in een UCI 1.1-wedstrijd (Europe Tour) met start op de Brugse Markt en aankomst in het hart van de historische binnenstad. Het parcours slingert langs de mooiste plekjes van de stad en de provincie. 

Belevingsmarathon
Derde nieuwkomer op de Brugse sportkalender vanaf 2017 wordt een marathon in het najaar. Dit evenement met internationale uitstraling verwelkomt lopers én wandelaars. Er zullen twee afstanden aangeboden worden: een 21 kilometer en uiteraard de volle 42,195 kilometer. Om die zware fysieke beproeving haalbaar te maken voor sporters van verschillende niveaus zal bijzondere aandacht gaan naar beleving onderweg. Er wordt gemikt op deelnemers uit 40 verschillende landen.

De Stad Brugge en Golazo sports sloten voor deze drie evenementen een overeenkomst voor vijf jaar. Naast de praktische organisatie staat Golazo ook in voor een uitgebreide nationale en internationale communicatiecampagne over de evenementen.

brugge.jpg

Van links naar rechts: Annick Lambrecht (Schepen van Sport), Christophe Impens (managing director Golazo sports), Renaat Landuyt (burgemeester)