Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Britten fietsen tot 200 procent meer

De coronacrisis heeft in Groot-Brittannië in ieder geval ook een positieve ontwikkeling teweeggebracht: Britten zijn tijdens de lockdown tot 200 procent meer gaan fietsen. Dat heeft Grant Shapps, de Britse minister van Transport, bekendgemaakt.

Op werkdagen is het aantal fietsbewegingen met 100 procent omhoog gegaan. In de weekenden, in de vrije tijd dus, wordt er 200 procent meer gefietst dan vóór de coronacrisis. Het gaat daarbij om praktische verplaatsingen, zoals woon-werkverkeer en ritten naar de supermarkt, maar ook om sportief gebruik van de fiets.

Shapps, donderdagavond tijdens een dagelijkse coronabriefing in Groot-Brittannië: “Fietsen is een vorm van vervoer die aanzienlijk is toegenomen. Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen overstappen op een schoon, groen vervoermiddel met aanzienlijke voordelen voor de volksgezondheid. De ontwikkeling is bemoedigend.”

Vouchers voor fietsherstel

De Britse overheid heeft er eerder al nadrukkelijk voor gekozen om fietsgebruik te stimuleren. Zo werd eerder al een regeling ingevoerd, waarbij Britten ‘fix your bike-vouchers’ krijgen (ter waarde van 50 pond). Daarmee worden Britten gestimuleerd om hun oude fiets uit de garage te halen en deze te laten opknappen. Er komen vijfhonderdduizend van zulke vouchers beschikbaar, de eerste later deze maand.

Ook Italië stimuleert

Groot-Brittannië is niet het enige Europese land dat fietsen in deze tijden aantrekkelijker probeert te maken. De Italiaanse regering heeft als onderdeel van een economisch stimuleringsplan een fietsregeling in het leven geroepen. Mensen die een (elektrische) fiets kopen krijgen 60 procent van de aankoopprijs terug, met een maximum van 500 euro. Daardoor is de vraag naar fietsen in Italië geëxplodeerd.