Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Brit gaat voor Zwift afstandsrecord op Bike MOTION

Derek Boocock (60) wil tijdens beurs 1.700 kilometer in 72 uur tijd fietsen.

De 60-jarige Brit Derek Boocock, tegenwoordig inwoner van het Nederlandse Groningen, gaat tijdens de Bike MOTION Benelux op jacht naar een bijzonder record. De sportieve fietser die zelf meermaals kanker overwon, kruipt vrijdag 21 oktober op het zadel om 72 uur te fietsen. In die tijd wil hij het Zwift afstandsrecord van 1.000 mijl (1.609 kilometer) verbreken. Met de recordpoging zamelt hij geld in voor Nepal.

“Dit wordt zonder twijfel de lastigste challenge ooit”, zegt de 60-jarige fietser, die eerder al knotsgekke fietsuitdagingen overal ter wereld aanging. “Mijn benen zijn prima. Ik ben ervan overtuigd dat ze het ‘gewoon’ gaan volhouden. Het grootste struikelblok is het comfort. Of beter gezegd: het gebrek daaraan. Tijdens één van mijn trainingen zat ik 24 uur op de fiets. Ik heb toen elke vier à zes uur een droge broek aangetrokken. In totaal reed ik die training 775 kilometer.”

Boocock stapt vrijdag 21 oktober om 11.00 uur op de fiets. Dat is kort na de opening van Bike MOTION Benelux in de Jaarbeurs. Bij de entree naar hal 10 neemt hij zijn plek in. Derek rijdt op zijn Merida-fiets en indoortrainer Wahoo KICKR. Naast hem staan meerdere indoortrainers, zodat bezoekers in staat zijn een stukje mee te rijden en de Brit een hart onder de riem kunnen steken. De hoop is dat mensen niet alleen kijken en fietsen, maar ook een bijdrage leveren.

Donaties voor Nepal
“Iedereen kan me op Bike MOTION Benelux zien, supporteren en ondersteunen. Er staat een donatiebus en ook mogen mensen geld doneren via een website en speciale applicatie op de smartphone. Ik ben zeer blij met alle bedragen en het is lastig om specifieke verwachtingen uit te spreken, maar ik heb de stille hoop dat alle bezoekers samen gemiddeld 1 euro per persoon achterlaten. Dat zou betekenen dat we zo’n 25.000 euro inzamelen”, zegt Boocock.

Het geld is bestemd voor de dZi Foundation die afgelegen gemeenschappen in Nepal ondersteunt. De Nepalezen kunnen de hulp maar wat goed gebruiken, zeker na de verwoestende aardbeving in april 2015. Het doel is om samen met de gemeenschappen de kwaliteit van leven te verbeteren. De dZi Foundation creëert onder andere openbare voorzieningen, maakt scholen voor iedereen toegankelijk, verbetert de volksgezondheid en stimuleert de inheemse cultuur.

Sportief terugknokken
Het is niet zomaar dat Boocock deelneemt. Hij is sinds kort lid van Team dZi, de internationale wielerclub die met Zwift-challenges en events geld inzamelt voor de dZi Foundation. Twee oprichters van Team dZi wonen de uitdaging op de beurs bij. “Het Zwift afstandsrecord is een gewild doel. Ik wil het record dusdanig aanscherpen, dat het voorlopig in de boeken blijft staan en zet in op minstens 1.700 kilometer. De strategie is om hard van start te gaan, zodat ik snel voor lig op schema.”

De Brit maakt zich al zijn hele leven sterk voor fietsevenementen voor het goede doel. Dat heeft met zijn achtergrond te maken. Als tiener werd een gezwel in zijn been verwijderd; Boocock kreeg een implantaat. Er werd later prostaatkanker bij hem vastgesteld, hij verloor zijn vrouw aan kanker en in 2012 kreeg hij zelf wederom te horen dat de ziekte zich in zijn lijf had genesteld. De dokter gaf hem nog twaalf maanden te leven. Telkens knokte hij zich terug met sportieve uitdagingen.

Gerelateerde artikels