Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Brabantse Pijl krijgt permanente fietsroute

Toerisme Vlaams-Brabant, Flanders Classics en WSC Rode Sportief lanceren ‘De Brabantse Pijl Cycling Route'. Deze nieuwe route voor sportieve fietsers is 98 kilometer lang en gaat langs de mooiste landschappen van het Dijleland.

“Dapper vechten tegen de wind in open veld, dan met een vaart naar beneden om aan de overzijde van de vallei recht op de trappers de helling te overwinnen. Daveren over kasseistroken, de frisse bosgeur opsnuiven en een spurtje trekken naar het volgende dorp. Dat is De Brabantse Pijl Cycling Route in een notendop”, zegt een trotse Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Het Hageland heeft met de Sven Nys Cycling Route en de Eddy Merckx Cycling Route al twee wielerroutes die vernoemd zijn naar Vlaams-Brabantse wielericonen. Met de Brabantse Pijl Cycling Route kunnen de wielertoeristen, dankzij de investering van 20.000 euro door Toerisme Vlaams-Brabant, in de Groene Gordel nu ook genieten van de heroïsche passages van een echte voorjaarsklassieker.

Deze nieuwe fietsroute in Vlaams-Brabant is een samenwerking met WSC Rode Sportief en Flanders Classics, de organisatoren van De Brabantse Pijl. Traditioneel staat de wedstrijd midden april op het programma en is ze de afsluiter van de zes Flanders Classics voorjaarsklassiekers. Met haar pittige parcours tekent ze de overgang van de kasseienkoersen naar de klimklassiekers.

Jaar in jaar uit genot

“Uiteraard zijn wij trots dat De Brabantse Pijl nu, naast de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem, ook haar eigen route krijgt”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. “Het is zonder twijfel een uitdagende rit, want de Druivenstreek staat bekend om z’n golvende wegen. Schavei, IJskelderlaan, Hagaard en Herstraat zijn een greep uit de gekende hellingen rond Overijse die deze wedstrijd kleuren. Mooi dat het grote publiek nu jaar in jaar uit kan genieten van deze klimklassieker.”

“Deze nieuwe fietsroute is zonder twijfel een aanwinst voor de streek”, zegt Marc Vettori, voorzitter van WSC Rode Sportief. “Het toerisme zal hier de vruchten van plukken, maar onze wedstrijd zeker ook. Dit soort initiatieven komt onze naamsbekendheid alleen maar ten goede. Toeristen maken op een recreatieve manier kennis met de streek én met onze koers. Wij kunnen hier alleen maar fier op zijn.”

Praktisch

  • Deze sportieve route is 98 km lang, goed voor 1033 hoogtemeters.
  • Starten kan aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee of op het Stationsplein in Overijse.
  • De route is bewegwijzerd, maar je kan ook de gpx-coördinaten downloaden zodat de gps je de weg leidt.
  • De route loodst je over het volgende traject: Oud-Heverlee, Korbeek-Dijle, Leefdaal, Duisburg, Vossem, Tervuren, Eizer, Huldenberg, Sint-Agatha-Rode, Huldenberg, Overijse, Tombeek, Ottenbrug, even de taalgrens over naar Pecroz, Nethen, Beauvechain en via Opvelp terug naar Oud-Heverlee.

Gerelateerde artikels