Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Boonen verdedigt schijfrem na ophef in Abu Dhabi

"Een wiel dat draait aan zestig per uur durf ik met mijn hand te stoppen."

Schijfremmen. We hebben daarmee één van de meest besproken onderwerpen in het peloton van dit moment te pakken. Marcel Kittel reed gisteren naar eigen zeggen ‘uit respect voor zijn verontruste collega’s’ niet met schijfremmen in de Ronde van Abu Dhabi. Dit na het incident met Owain Doull, wiens raceschoen flink zou zijn toegetakeld met een schijf.

Tom Boonen, die eerder dit seizoen de boeken in is gegaan als eerste winnaar van een professionele wegkoers met schijfrem, wuift alle kritiek op de schijfrem weg. “Ik heb gezien dat die jongen (Doull, red.) zijn linkerschoen kapot was. Leg mij eens uit hoe een schijf dat heeft veroorzaakt? Het is bij de haren getrokken. Schijfremmen lijken op dit moment het grote probleem van de wereld te zijn”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad. 

“Ik blijf erbij: schijfremmen zijn niet gevaarlijk. Een wiel dat draait aan zestig per uur durf ik met mijn hand te stoppen. Het gaat om racefietsen, hé. Niet om fietsen om mee naar de bakker te gaan. Ik begrijp het niet: een valpartij van dertig man met gebroken benen, armen en sleutelbenen is geen nieuws. Maar één schaafwonde, zogezegd door een schijfrem, is wereldnieuws…” 

Tom Boonen start vandaag in de Omloop Het Nieuwblad gewoon met zijn Specialized Venge met schijfremmen. De Belgische topper ziet louter voordelen.