Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Boonen is de eerste wegprof ooit die wint met schijfremmen

Tom Boonen schrijft historie in de Ronde van San Juan.

De zege van Tom Boonen in de tweede rit van de Ronde van San Juan is een historische. Met de overwinning gaat hij de boeken in als de allereerste profrenner op de weg die een koers wint op een fiets met schijfremmen.

boonen-schijfrem.jpg

Na de plichtplegingen en ceremonie in Argentinië hield ‘Tornado Tom’ trots zijn Specialized S-Works in de lucht en wees hij naar de schijfremmen. Die omschreef hij kort geleden nog als ‘de meest spectaculaire vooruitgang op technisch vlak in zijn carrière’.

Er is veel te doen (geweest) rond de toelating van schijfremmen. Het gebruik ervan werd vorig jaar al getest bij de profs. Maar na de val van Francisco Ventoso in Parijs-Roubaix, waarbij de scherpe rem een diepe beenwond bij de Spanjaard veroorzaakte, ging er een streep door de proef. Na overleg en aanpassingen is de test per 1 januari hervat. Later dit seizoen besluit de UCI of de schijfremmen definitief worden toegelaten.

Boonen zelf zul je niet horen mopperen na de winst in de tweede etappe. Niet over het materiaal, niet over zijn ploeg en niet over zijn vorm. Nog nooit won hij zo vroeg in het seizoen een koers. “Ik heb geen heel seizoen. Elf weken resten me. Dan móet het dus snel gaan. Ik wilde heel vroeg goed zijn en dat is me blijkbaar ook gelukt. Blij dat ik het kon afmaken. Conditioneel zit ik duidelijk op het juiste spoor, ik hoef me zeker geen zorgen te maken.”

Gerelateerde artikels