Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BMW ontwerpt fietspad van de toekomst

Het Shanghai Technology Office van auto- en motorbouwer BMW heeft met de Vision E3 Way het fietspad van de toekomst voorgesteld. De drie E’s uit de conceptnaam E3 staan voor ‘elevated’, ‘electric’ en ‘efficient’.

Het meest in het oog springend is de E van ‘elevated’ want de visionairen van BMW bouwen het fietspad van de toekomst op palen zodat het boven de rijbaan voor motorvoertuigen ‘zweeft’. Op de Vision E3 Way is enkel plaats voor elektrisch aangedreven tweewielers die om veiligheidsredenen allemaal begrensd zijn tot een snelheid van 25 kilometer per uur. BMW bedacht een systeem van op- en afritten waarbij er pas ingevoegd kan worden als je dezelfde snelheid haalt als de fietsers die al op de Vision E3 Way rijden.

De ingenieurs achten het systeem ideaal voor verplaatsingen van vijftien kilometer in een druk stadscentrum. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om gebruik te maken van de Vision E3 Way moeten bij de op- en afritten uitleenpunten van elektrische fietsen komen. Om het comfort van de fietsers te verhogen is het visionaire fietspad overdekt en wordt regenwater gebruikt om een soort van mega airco aan te drijven. Dat regenwater wordt ook aangewend om de Vision E3 Way ’s nachts te reinigen.

Gerelateerde artikels