Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

BH opent eerste Concept Store in de Benelux

In Komen-Waasten heeft fietsfabrikant BH samen met Simon Vandamme de eerste BH concept store van de Benelux geopend. Pal op de taalgrens en vlakbij de grens met Frankrijk wil Vandamme Cycling zowel klanten uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk aantrekken.

Van atelier over winkel tot concept store

Simon Vandamme begon in 2015 bij zijn schoonouders in Waasten in bijberoep een atelier voor fietsherstel en -onderhoud. “Dat lokte al snel veel vrienden en mensen uit de streek zodat ik al na zes maanden in het pand hiernaast een echte fietsenwinkel kon openen. Met 150 vierkante meter al flink groter dan mijn eerste atelier, maar na drie jaar werd ook die winkel te klein. Toen dit pand te koop werd gesteld, heb ik geen ogenblik getwijfeld”, zegt Simon Vandamme in de 500 vierkante meter grote BH Concept Store waar voorheen een fitnesszaal in zat. De uitbater van de BH Concept Store ziet nu al een effect op zijn cliënteel. “In mijn atelier waren de klanten voor vrienden en mensen uit het dorp. Na de verhuis naar onze eerste winkel zag ik mijn cliënteel uitbreiden met veel mensen uit Komen, veel Fransen en een beetje Vlamingen. Sinds we de Concept Store runnen merken we dat er veel meer klanten uit Vlaanderen komen. Mensen die op vakantie in Spanje een BH fiets huurden en die hier komen informeren om er eentje aan te kopen. Omdat ze weten dat wij hier bijna alles staan hebben”, zegt Vandamme die de winkel in zijn eentje runt.

De volgende stap

Zijn vrouw Lea Pareyn adviseerde hem wel voor de inrichting van de voormalige fitness-studio tot fietsenwinkel, maar ze helpt niet dagelijks mee in de winkel. “Ik draai hier werkdagen van 7 tot 20 uur. Voor de winkel opent, sleutel ik al twee uur aan de fietsen. Tijdens de openingsuren gaat mijn aandacht naar de klanten, na sluitingstijd sleutel ik dan verder. Ik begrijp dat ik er op korte termijn een personeelslid bij moet nemen om met de BH Concept Store een volgende stap te kunnen zetten”, aldus Simon Vandamme die een honderdtal BH-fietsen op stock heeft.

Centraal in de winkel verkoopt Vandamme de kleding en accessoires, de werkplaats en toonbank zitten achterin de winkel. Rondom rond staan de fietsen per productgroep.

Volledig gamma

Vandamme koos trouwens heel bewust voor BH. “In de eerste plaats omdat BH een heel ruim gamma voert: van high-end mountainbikes over alle soorten racefietsen tot stadsfietsen: BH heeft het allemaal. Daarnaast is de service top, zijn de fietsen prima afgewerkt en is de prijs/kwaliteitsverhouding heel sterk. Last but not least is BH een Europees merk dat nog in familiehanden is, dat vind ik belangrijk”, nog volgens Simon Vandamme. De opening van de eerste BH Concept Store in België betekent volgens Loic Marcourt (Manager Benelux bij BH) niet dat we ons ineens aan een vloedgolf aan BH Concept Stores moeten verwachten. “Wel in tegendeel, het is absoluut niet onze bedoeling om in sneltempo zoveel mogelijk Concept Stores uit de grond te stampen. We zijn niet op zoek naar handelaars die een BH Concept Store willen worden om snel geld te cashen en om twee jaar later weer iets anders te gaan doen. Fietsenmakers die willen doorgroeien tot een BH Concept Store moeten dat bij wijze van spreken ‘verdienen’. Het moeten fietsenmakers zijn bij wie BH in het bloed zit. Als ze die speciale band met BH niet hebben, heeft het geen zin om van hun winkel een BH Concept Store te maken”, besluit Loic Marcourt van BH.

Alle info over de BH Concept Store op de website van Vandamme Cycling.

Links het logo van ‘Atelier Vandamme’ waarmee Simon in 2015 begon, inmiddels evolueerde de zaak naar ‘Vandamme Cycling’.