Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Bestraf snelheidsduivels op fietspaden met behulp van Strava’

Australische politicus wil Strava benutten om snelle fietsers te bestraffen.

Gebruik Strava om snelle fietsers die voor gevaar zorgen op de vingers te tikken. Die oproep deed de Australische politicus Mark Panton tijdens een politiek debat. De Australische overheid maakt zich zorgen over de hoge snelheden die fietsers bereiken en de risico’s die dat met zich meebrengt voor andere weggebruikers.

“Iedere hardcore sportieve fietser is actief op Strava. Die applicatie heeft een digitale databank die publiek is. We kunnen precies nagaan hoe hard een fietser rijdt en op welke plek hij of zij dat doet”, zegt Panton, die wordt geciteerd in een krant in Canberra.

Panton, zelf ook een fervent fietser en actief op Strava, viel echter door de mand toen bleek dat hij pas geleden zelf ook behoorlijk snel had gereden tijdens een woon-werkrit. Tegenstanders van zijn plan wezen hem op een snelheid van 62 kilometer op een plek waar dat niet bevorderlijk is voor de verkeersveiligheid.

In Australische steden geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur, ook op fiets- en voetpaden, zo schrijft de krant. Fietsers kunnen op deze plekken volgens de wetgeving voor drie zaken bestraft worden: als ze niet links rijden, als ze voetgangers geen voorrang geven en als ze onvoldoende links rijden bij tegemoetkomende fietsers.

Volgens een ander Australisch medium zou de politicus sinds het debat twijfelen aan zijn suggestie. Een snelheidscontrole met behulp van Strava zou bij nader inzien niet haalbaar lijken, zo stelt men daar.