Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Beschermen tegen een val? Neem de airbag voor fietsers

Onderzoek toont aan de airbaghelm Hövding effect heeft.

Jaren geleden introduceerde het Zweedse Hövding een airbaghelm voor fietsers. Wat in eerste instantie veel weg had van een creatieve marketingstunt, blijkt in de praktijk wel degelijk effect te hebben. Onderzoekers van Stanford University, één van de wereldwijd leidende universiteiten, stellen dat de airbaghelm tot zes keer beter beschermt tegen een hersenschudding dan een gewone helm.

De onderzoekers van de universiteit zetten onder leiding van David Camarillo een uitvoerige valproef op. Daar werden de resultaten van de Hövding vergeleken met de prestaties van een traditionele helm. “Foam fietshelmen kunnen beschermen tegen schedelbreuk en hersenschade. Dat is bewezen. Maar veel mensen denken ten onrechte dat het ook helpt een hersenschudding te voorkomen. Dat is niet waar.”

De Hövding werd al in 2010 met veel tamtam geïntroduceerd en wordt nu op verschillende plaatsen in Europa verkocht, ook bij ons in de Lage Landen. De airbag zit als een kraag opgeborgen om de nek. Zodra de sensor in het systeem een botsing of ongeluk detecteert klapt de airbag uit. Met behulp van een soort gas wordt de bescherming opgeblazen. De airbag vermindert de rotatiesnelheid op het hoofd en absorbeert de valenergie. (foto: Hövding)