Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Amerikaanse verpulvert wereldsnelheidsrecord: ruim 296 (!) kilometer per uur

Het wereldsnelheidsrecord wielrennen, dat op naam stond van Fred Rompelberg, is verpulverd. De Amerikaanse Denise Mueller-Korenek reed 296.009 kilometer per uur en bereikte zo een 10 procent hogere snelheid dan de Nederlander in 1995.

De Amerikaanse koos ervoor om het record aan te vallen op de zoutvlakte van Bonneville bij Salt Lake City. Dat was precies dezelfde plaats waar Rompelberg bijna een kwart eeuw geleden een snelheid van ruim 268 kilometer behaalde. Geen mens was nadien sneller.

Mueller-Korenek werd net als Rompelberg gegangmaakt door een speciaal ontworpen racewagen. Bij een snelheid van 80 kilometer per uur werd ze vrijgelaten op de zoutvlakte. Over een mijl gemeten was haar gemiddelde snelheid ruim 296 kilometer per uur.

De recordfiets van carbon was uitgerust met 17-inch motorwielen en -banden voor extra stabiliteit bij hoge snelheid. Hij was daarnaast verlengd, ook voor extra stabiliteit. De fiets beschikte tevens over extra vering om oneffenheden op hoge snelheid beter te kunnen opvangen.

Gerelateerde artikels