Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Actuele verkeersinformatie op overvolle fietspaden

Kopenhagen telt dagelijks zoveel fietsers, dat de Deense stad nu elektronische informatieborden langs de fietspaden plaatst. Deze moeten files en opstoppingen met fietsers voorkomen.

“Er is dringend behoefte aan betere omstandigheden voor het groeiend aantal fietsers in onze stad. Helaas is het soms vechten geblazen voor voldoende ruimte op de paden”, zegt de Kopenhaagse duurzaamheidsburgemeester Morten Kabell in de Deense media. “Met de nieuwe infoborden geven we fietsers de kans om de routes te kiezen waar zij geen of weinig opstoppingen zullen tegenkomen.”

Op de vijf borden langs de drukste paden in de stad komt allerlei informatie te staan. Het belangrijkste is dat de screens alternatieven bieden voor de drukke routes. “Dit gaat absoluut een verschil maken”, stelt Kabell.

Op meerdere plaatsen in Europa probeert men de doorstroming op fietsstroken te bevorderen. Ook in ons land zien we vele initiatieven. En datzelfde geldt voor Nederland.

In de stad Utrecht pioniert men sinds kort met de Fietsflo. Een zuil langs het fietspad voorspelt of fietsers hun snelheid moeten behouden of aanpassen om niet in een lange rij stil te komen staan voor het volgende verkeerslicht. Zodra fietsers de haas op het scherm te zien krijgen, worden ze gestimuleerd sneller te fietsen voor het groene stoplicht. Bij de duim mogen ze hun tempo behouden en een schildpad spoort aan om langzamer te fietsen. Een koe maakt duidelijk dat het groene licht niet meer haalbaar is.

Gerelateerde artikels