Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

305 km langs de WK-steden

Het WK wielrennen wordt in september in Vlaanderen georganiseerd. En dat vieren we met een eigenzinnige marathontocht. Op 21 juli fietst een Grinta!-pelotonnetje van negen fietsers langs alle Belgische WK-steden.

De wereldkampioenschappen wielrennen komen thuis. In Vlaanderen dus. Van 18 tot en met 26 september is het zover. Met Knokke-Heist en Brugge voor de tijdritten en Antwerpen en Leuven voor de wegritten verwelkomen vier Vlaamse steden de regenboogstrijd. Leuven is de achtste Belgische gaststad in de geschiedenis van het WK wielrennen op de weg. De zeven steden die het WK wielrennen op de weg al ontvingen, zijn (in chronologische volgorde): Luik (1930), Floreffe (1935), Moorslede (1950), Waregem (1957), Ronse (1963 en 1988), Zolder (1969 en 2002) en Yvoir (1975).

Van Zolder tot Moorslede

Op 21 juli, de Belgische nationale feestdag, fietst een Grinta!-pelotonnetje langs deze zeven WK-steden. Op woensdagmorgen vertrekt het negental in Zolder om zo koers te zetten richting Luik, Yvoir, Floreffe, Ronse, Waregem om uiteindelijk, op het einde van de dag, neer te strijken in Moorslede, waar Briek Schotte in 1950 wereldkampioen werd. De marathontocht Zolder-Moorslede zal ongeveer 305 km en 2400 hoogtemeters tellen. “We vertrekken bij het krieken van de dag en zouden ’s avonds, omstreeks zes à zeven uur, moeten kunnen arriveren in Moorslede”, aldus Grinta!-hoofdredacteur en initiatiefnemer Frederik Backelandt. “Het wordt een lekker weertje dus dat zit al mee. Het zal een kwestie zijn van er de ‘gang’ in te houden.”

De fietsers

Naast Frederik fietsen nog acht ‘uitverkorenen’ mee tijdens deze WK-marathontocht. Het zijn: Tommy Baeyens (advertising manager Grinta!), Lorenzo Derycke (freelance medewerker Grinta!), Kris Clerckx (freelance redacteur Grinta!), Leo Van de Velde (huiscartoonist Grinta!), Rudy Bouwmeester (marketing manager Trek Benelux), Marijn de Vries (ex-renster en analist/journaliste), Sam De Plecker (brand accountmanager Oakley) en Thomas Ameye (directeur KOERS, museum van de wielersport). Voor nagenoeg elk van hen wordt 305 km de langste afstand die ze ooit hebben gefietst op één dag.

De partners

Trek zorgt voor de fietsen: zowel Emonda’s als Domane’s worden ingezet voor de tocht. Oakley zorgt voor helmen en brillen zodat het negental er toch enigszins blits en uniform uitziet. Santini ontwierp een uniek shirt om deze bijzondere rit dwars door België wat grandeur te geven. “Een kleurrijk shirt waarin de foto’s van enkele renners die ooit wereldkampioen werden (of net niet) op Belgische bodem zijn verwerkt: Cipollini, Beheyt, Van Steenbergen, Kuiper…” 6D Sports Nutrition voorziet de bevoorrading en stelde zelfs een voedingsschema op zodat de kans op een hongerklop of flanellen benen wordt uitgesloten.

De route

Om vijf uur ’s morgens wordt gestart aan het Circuit Zolder, ter hoogte van hotel De Pits. Van daaruit gaat het richting Luik om vervolgens Yvoir, Floreffe, Ronse, Waregem en Moorslede aan te doen. “Dat we in de eerste fase van de rit nog sporen zullen zien van de watersnood van de voorbije week, staat jammer genoeg vast. Verder fietsen we doorgaans over rustige wegen en pikken hier en daar een scherprechter mee uit de diverse wereldkampioenschappen die werden gereden. Zo is bijvoorbeeld de Kruisberg, finish van het controversiële WK van 1988 in Ronse, opgenomen in het traject”, aldus parcoursbouwer Tommy Baeyens.

Podcast en après-bike!

Als het God belieft, finisht het negental, voltallig en gezond, op het einde van de dag in Moorslede waar die namiddag ook al de KOERSbus zal zijn neergestreken. De KOERSbus is de rondreizende WK-expo van KOERS, het museum van de wielersport. Ook het historische Franse aperitiefmerk St. Raphaël komt er zijn aperitief schenken voor alle gegadigden. Om de dag af te sluiten plannen we ’s avonds ook nog de opname van een nieuwe aflevering van onze podcast ARRIVEE waarin KOERS-directeur Thomas Ameye en ex-wereldkampioen Johan Museeuw aanschuiven voor de microfoon van Joyce Verdonck.

Gerelateerde artikels