Deel dit artikel:

30 Dagen zonder klagen met Endura

Lekker weertje dezer dagen! Storm, sneeuwvlokken, minder dan 5 graden Celsius. Goede fietskleding maakt echter met al die ongein korte metten. De Endura MT500-serie bestaat uit stormproof kledingstukken.

Afgelopen maandag startte de actie ’30 Dagen zonder Klagen’, een initiatief van enkele positivo’s om mensen te stimuleren meer plezier en voldoening uit hun leven te halen. Ik ben mee gestart met de actie, en wie dat ook alsnog wil doen, neme gerust een kijkje op www.30dagenzonderklagen.be voor de dagelijkse opdracht. Goed initiatief, positief denken en vooral handelen ontwikkelen. De wereld kan zulke stimulansen goed gebruiken, en zelf heb ik ook nog wel wat cursusdagen te gaan vooraleer ik het diploma Volleerde Positivo kan gaan afhalen.

Vandaar dit begin met een verwijzing naar 30 Dagen zonder Klagen: voordat ik gisterenmorgen op de mountainbike stapte, zag ik buiten de weerselementen die een negativo (ofwel: de gemiddelde mens) niet bijster neutraal stemmen. Stormwind, een nat wegdek en bij vlagen natte sneeuwvlokken. Als autonome reactie daarop maakte een Engels vierletterwoord met de f en de k zich stoffelijk. De bewust aangestuurde reflex dáárop echter was een herinnering aan de actie 30 Dagen zonder Klagen. Gewoon lekker gaan bewegen jongen, zoals het in de planning zat. Klagen is pas weer voor over 26 dagen!

Foto: links de MT500 outfit, rechts de Venturi-outfit van Endura.

Wat materiaal betreft, hoeft fietsen immers al lang meer beperkt te blijven tot zomerse uitstapjes bij zalige temperaturen. Moderne fietskleding is zó goed dat alleen jouw geestelijk vermogen in staat is om niet bestand te zijn tegen ‘de elementen’. Neem nu de regenkleding MT500 van Endura. Ik rijd nu zo’n 4 jaar met MT500 en ben toe aan mijn tweede versie van een volledige kit (jas en lange broek). Nog altijd hangt er in mijn garderobe geen mtb-jack wat beter doet waar het voor bedoeld is dan het Endura MT500 Waterproof Jacket II (229,99 euro). Het is een dun jack dat niet direct de beste keuze lijkt voor temperaturen rond of onder het vriespunt, maar door de geweldig goede wind- en waterdichtheid, wordt het tijdens het fietsen, nadat je opgewarmd bent, wel degelijk een kledingstuk dat koude geen kans laat. Ik draag er altijd uitsluitend een ondershirt met lange mouwen onder, omdat het anders al na 15 min opwarmen te warm wordt. Endura claimt ook een hoog ademend vermogen voor het jack, maar dat is voor mij altijd relatief: ik zweet zo snel en veel dat geen enkel jack de afvoer kan bijhouden. Vandaar de lange mouwen aan het ondershirt: de mouwen van het jack op de blote huid, dat voelt niet ‘textiel’ aan, maar ‘materiaal’, en als er zich dan nog een vochtlaagje heeft afgezet op de binnenkant, nee, dank u.

Ik gebruik het MT500 jack uitsluitend om te mountainbiken. Het is niet nauwsluitend en op de racefiets zou het flink wat wind vangen. Maar voor technische trails (niet: snelle toertochten) daarentegen is het Waterproof Jacket II mijn favoriet, ook als het niet regent maar wel hard waait en de gevoelstemperatuur daarom heel laag ligt. Krijg je het te warm dan zijn er onder de armen zitten ritsen om de instroom van lucht mogelijk te maken. Op die manier valt de ventilatie goed te regelen. Het oude jack (Venturi II genaamd) had ook aan de voorzijde nog twee grote ritsafsluitbare luchtinlaten. Beide versies hebben twee ritsafsluitbare jaszakken. De eerste versie van het Endura jack was voorzien van een opzetbare capuchon, de huidige jacks moeten het stellen met een geïntegreerde, niet-afneembare capuchon, die opgerold zit in de kraag. Geen verbetering, vind ik zelf, maar wellicht denken hardcore trailrijders daar anders over, anders had Endura het wel bij het oude gelaten, lijkt me zo.

Foto: Een verstevigd kruis voor bestendigheid tegen schurend zadelcontact.

Waterdichtheid niet eeuwig
Wat ik ook gemerkt heb in mijn MT500-jaren is dat het materiaal zijn waterbestendigheid niet blijft behouden. De vele wasbeurten om alle modder te wissen die het eerste jack heeft doorstaan, hebben ervoor gezorgd dat de waterdichtheid verloren is gegaan. Afhankelijk van hoe hard het regent natuurlijk, voel je na een tijdje in de vouwen van je armen dat er water binnen dringt, en evenzeer is dat het geval bij de broek, op je bovenbenen net boven je knieën, waar het materiaal altijd het meest strak opgespannen staat tijdens de fietsbeweging.

Bij de tweede set MT500 waste ik daarom niet meer in de wasmachine, maar spoelde ik af met enkel warm water onder de douche. Daarna liet ik de zaak uitdruppen. Een methode die de levensduur aanzienlijk verlengt, maar met als nadeel dat je het jack niet meer echt goed schoon krijgt. Het naar mijn smaak fantastisch mooie, kanariegele jack (seizoen 2016-2017, nu niet meer in die kleur te krijgen) is ondertussen bezaaid met ingedroogde modderspatten. Van veraf niet opvallend, maar van dichtbij duidelijk te zien. Bij de broek is dit minder een probleem, maar die is dan ook zwart, met enkel wat gele accenten.

Foto: smetteloos geel houd je het jack helaas niet…

En dan de broeken
De laatste broek, de MT500 Waterproof Pants II (149,99 euro), is gemaakt van hetzelfde ExoShell60 drielaagse waterdichte membraan als het jack. Geheel waterdicht dus, precies wat je nodig hebt bij het weer van deze week. Toch beviel de eerste versie mij beter, omdat die twee zakken met rits had en aan de achterkant ook nog een grote ritszak. Is toch vaak handig om kleine dingen in op te bergen: huissleutels, geld, fietscomputertje, extra batterij voor nightrides. Van die eerste broek weet ik verder nog dat hij in een statische situatie precies op maat leek, maar in dynamische toestand toch net tot boven de enkels trok. Er hadden met andere woorden 10 cm langere pijpen aan mogen zitten, zodat het materiaal ook tijdens het fietsen nog over je (hoge) mountainbikeschoenen valt, en zodat niet bij elke trap het gordijn eventjes wordt opgetild en er hier en daar een gulp water of modder over de bovenkant van je schoen langs je enkels af naar beneden glipt. Bij de 2 cm langere tweede broek liet dit probleem zich al minder ostentatief gelden.

Waar je tenslotte bij dit type broeken nog rekening mee moet houden, is dat ze geluid maken. Geen straaljagerlawaai, maar wel een continu schurend geluid van dijbeen tegen zadel, en van het ruisen van het hardshell materiaal. Niet onoverkomelijk, want in de focus van het sturen over de trails ben je toch helemaal één met de natuur. Bovendien, het is nog 26 dagen voor we weer mogen klagen.

Conclusie
30 Dagen zonder klagen, dat haal je gemakkelijk met Endura. Wil je een allround jack om te mountainbiken, dan krijg je van Endura’s top of the line jas geen spijt. Ter verlenging van de praktische werking was je het jack beter met de hand en zonder al te veel wasmiddel. Wil je indringend en daarom blijvend vuil niet al te veel te laten opvallen, kies dan een jack met een donkere kleur.
Voor de bijpassende broek geldt hetzelfde. Het enige wat ik eraan mis, zijn twee ritszakken. De lengte mag ook een ietsje langer, want dat zou via de enkels binnen sijpelend water geen kans meer geven.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE