Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

24 uur van Bindkracht: vierhonderd kilometer fietsen voor opvanghuis

Vierhonderd kilometer fietsen. Dat is het sportieve doel bij de 24 uur van Bindkracht (10 en 11 september). Het overstijgende doel is echter om zo veel mogelijk geld in de lade te brengen bij de vzw Bindkracht uit Landen. De inschrijving voor het event is geopend.

De 24 uur van Bindkracht is een initiatief van de VRT-journalisten Rob Heirbaut en Bart Schols. Het is niet zomaar dat zij dit doen. Beiden zijn in de eerste plaats sportief aangelegd. Heirbaut is bovendien vader van Quinten, een bewoner van vzw Bindkracht. Dit is een instelling voor jongeren met een beperking. Ouders hebben dit opvanghuis helemaal zelf opgericht.

“We proberen de kop financieel boven water te houden, want we krijgen geen subsidies. Daarom organiseren we allerlei evenementen. Denk aan eetfestijnen en dergelijke. Maar door corona is dat allemaal, nu al het tweede jaar, in het water gevallen. We hebben daarom het idee opgevat om een eigen fietsevenement te organiseren, want dat kan wel op een coronaproof manier gehouden worden”, zegt Heirbaut.

Over WK-parcours

De eerste editie was een succes, en dus komt er nu een tweede (10 en 11 september). De formule is even simpel als uitdagend: vanuit Landen zijn vier lussen van honderd kilometer uitgezet. Na elke ronde van honderd kilometer komen de deelnemers weer terug in Landen. Daar wordt een bevoorrading voorzien en kunnen deelnemers zich opfrissen voor de volgende ronde.

“Vorig jaar hebben we zo met een tiental fietsers vierhonderd kilometer gefietst over vier verschillende, prachtige parcoursen: een lus richting Haspengouw en Tongeren, een rit richting Hageland, een rit richting Maasvallei en een rit in Waals-Brabant. We fietsten in groep, reden om de beurt op kop, zodat iedereen de finish kon halen. De vier lussen waren goed voor zo’n drieduizend hoogtemeters.”

Dit jaar zijn er opnieuw vier mooie lussen van honderd kilometer uitgezet. “Een daarvan gaat een stukje over het parcours van het wereldkampioenschap wielrennen (de Moskensstraat en de Smeysberg in Huldenberg, red.). Een andere lus gaat richting Limburg, en er is ook een lus die naar de prachtige Maasvallei gaat. Voor de minder geoefende fietsers zijn er twee kortere rondes van twintig en vijftig kilometer.”

1 euro per kilometer

Deelname is gratis. Wel vraagt de organisatie haar deelnemers om sponsoren te zoeken en zo geld in te zamelen voor vzw Bindkracht. “We rekenen op ongeveer 1 euro per kilometer die je fietst. Wie 100 kilometer wil fietsen, kan bij vrienden, familie, collega’s vragen of ze niet een paar euro willen geven. Wie 40 euro of meer geeft, krijgt een fiscaal attest!”, zegt Heirbaut.

“De inschrijving en de sponsoring gebeurt via een online platform. Wie wil deelnemen maakt een profiel aan. Mensen kunnen jou ook via dat profiel sponsoren, via de bancontact app, net zoals wanneer je online shopt.”

Gerelateerde artikels