Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Time Xpresso 10

Met de Xpro reeks stelde Time onlangs een nieuw gamma racepedalen voor, wij kregen van Time-importeur Codagex nog een paar Xpresso 10 pedalen in test. Pedalen die beslist niet slecht presteerden.

Tot voor kort stond de adviesprijs van de Xpresso 10 racepedalen nog op 159,95 euro, maar met de komst van het Xpro gamma biedt Time in zijn eigen webshop al flinke kortingen op de Xpresso pedalen. Zo kan je de Xpresso 10 al voor 110 euro aanschaffen en dat is toch een mooie prijs voor een stel pedalen van honderd gram per stuk.

Time stond al vanaf dag één bekend omwille van zijn soepele in- en uitstap en de riante zijdelingse speling. Dat is bij de Xpresso 10 pedalen niet anders, met dank aan het iClic systeem dat gebruik maakt van een bladveer. De spanning op die veer is met een platte schroevendraaier in drie niveaus instelbaar. Daarmee verhoog of verlaag je de zijdelingse kracht die je met je hak moet uitoefenen om uit te klikken. Het inklikken zelf gaat altijd moeiteloos omdat de iClic bladveer in ‘geopende stand’ klaar staat om het schoenplaatje te ontvangen. Bij een SPD-SL of Look pedaal moet je het schoenplaatje krachtig naar beneden drukken omdat je de klem en de veer (achteraan het pedaal te vinden) moet open drukken om het schoenplaatje te laten passeren. Niks van dat bij Time iClic want van zodra het schoenplaatje de bladveer aantikt, klapt het klemsysteem dicht en zit je vast.

Ondanks de stalen as is het Time Xpresso 10 pedaal heel licht (honderd gram per stuk). Handig is dat je met de schoenplaatjes de Q-factor kunt aanpassen. Monteer je schoenplaatje 1 links en schoenplaatje 2 rechts, dan bekom je een Q-factor van 51,7 mm. Maar monteer je schoenplaatje 1 rechts en schoenplaatje 2 links, dan stijgt de Q-factor met 2,5 mm naar 54,3 mm. De stabiliteit op het pedaal is prima en ondanks het compleet andere aanvoelen, kon ik heel snel wennen aan de Time pedalen. Omdat het schoenplaatje een beetje gebogen is, blijft de afstand tussen de pedaalas en de schoenzool heel klein. Dat is gunstig over de overbrenging van de trapkracht en komt de bochtenvrijheid ten goede.

Minpuntjes zijn er jammer genoeg ook. Zo zijn de grote schoenplaatjes van een heel harde kunststof gemaakt zodat je er niet zo comfortabel op stapt (OK, fietsschoenen zijn niet gemaakt om marathons te lopen, maar toch) en de hoekjes van de schoenplaatjes gevoelig zijn voor krassen en breuken. Tweede minpuntje is dat het pedaallichaam ondanks de metalen inzetstukken op het pedaaloppervlak er vrij snel ‘gebruikt en versleten’ uitzien.

Onbekend is ook in dit geval onbemind. Want hoewel je de Time pedalen nog slechts zelden in het peloton aantreft, hebben ze wel degelijk hun waarde. De lagering is goed, de stabiliteit van de schoen op het pedaal prima, de aandacht voor de ergonomie groot (zijdelingse speling + instelbare Q-factor) en de souplesse bij het in- en uitklikken verbluffend. En nu Time de prijzen wat laat zakken neem je die paar minpuntjes (slijtagesporen op schoenplaatjes en pedaallichaam) voor lief.

Alle details van de Time Xpresso 10 pedalen vind je op deze pagina.