Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Tacx Spider Team

Jarenlang gebruikte ik een CycleMotion werkstandaard van Tacx. Niet de lichtste of de mooiste, maar wel ultra stabiel een simpelweg goed. Tot de klassieke snelsluiting niet langer de standaard was en Tacx besliste om de CycleMotion geen upgrade te geven naar een compatibiliteit met meerdere assystemen. En dus stapte ik over op de Tacx Spider Team.

Is de CycleMotion van staal gemaakt, weegt hij daardoor acht kilo en kost hij slechts 129 euro, dan is de Spider Team een aluminium werkstandaard die amper 4,25 kilo weegt en net geen tweehonderd euro kost. De Spider Team is ook qua opbouw ook compleet anders dan de CycleMotion. In plaats van twee uitklappende stalen poten waarmee je een soort van ‘werktafel’ creëert, is de Spider Team opgebouwd rond één centrale aluminium buis. Onderaan schuiven daar drie poten over, bovenaan rust er een aluminium balk op waarop je de fiets moet monteren. De stabiliteit van de Spider Team is niet dezelfde als die van de CycleMotion, of toch niet als je niet een beetje aandacht besteedt aan hoe je de fiets op de CycleMotion monteert. Om de standaard zo stabiel mogelijk te houden, positioneer je de voorkant van de fiets best tussen twee van de drie poten van de Spider Team en belangrijk is ook dat de fiets zo centraal mogelijk op de vlakke aluminium balk wordt gepositioneerd. Op die manier hou je het gewicht van de fiets (maximum 15 kilo!) zo centraal mogelijk en gaat de standaard niet aan het wankelen. De positie van de fiets op de vlakke balk bepaal je met de verschuif- en vergrendelbare houders voor voor- en achterwiel, de inclinatie van de balk is instelbaar én je kan de balk laten roteren op de centrale aluminium buis van de standaard. De Tacx Spider Team is jammer genoeg niet in hoogte verstelbaar. Let bij het veranderen van de inclinatie van de aluminium balk ook een beetje op. Twee gekartelde kunststof delen moeten in mekaar passen om de juiste inclinatie te bekomen en achter het hendel waarmee je deze twee gekartelde delen vergrendelt of ontgrendelt zit een veer. Heb je het systeem niet volledig ontgrendeld als je de inclinatie van de balk aanpast (dat doe je bijvoorbeeld om de standaard zo compact mogelijk op te bergen), dan draaien de gekartelde delen over mekaar, beschadig je de kartels en zit je met een dik probleem. Voorzichtig dus.

Je schroeven en gereedschap leg je in een kunststof bakje dat op de centrale buis van de standaard gemonteerd wordt. Licht, heel compact opvouwbaar en vooral compatibel met een hele hoop fietsen (voor alle soorten steekassen en snelsluitingen worden adapters meegeleverd, enkel een Lefty-voorvork past niet) kan je de Tacx Spider Team voor elke klus inzetten. Met een ‘footprint’ van 88,5 x 88,5 centimeter is de Spider Team niet de stabielste werkstandaard van allemaal en ook het feit dat je de werkhoogte niet kunt aanpassen speelt in het nadeel van de Tacx Spider Team. Zijn die twee laatste criteria voor heel belangrijk, dan is de Tacx Spider Prof van 229 euro een goed alternatief.

www.tacx.com