Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Spit ’n Shine Chain Cleaner

Het goed onderhoud van je ketting begint bij het regelmatig ontvetten van de complete aandrijving, simpelweg omdat je op vuil niet kunt smeren. Onder het label Spit ’n Shine brengt Velda Cable Technics uit Ronse een volledige lijn onderhoudsproducten voor de fiets op de markt. Wij testten de Chain Cleaner.

De aandrijving van je fiets regelmatig ontvetten is de basis om de ketting daarna weer in te oliën, al is de slinger de voorbije jaren jammer genoeg een tikkeltje door geslagen. Al te veel reinigingsproducten en ontvetters zijn zo agressief dat ze bij overvloedig gebruik ook de afdichtingen van de lagers van de fiets (trapas, naven,…) aantasten om daarna het lagervet zoetjes aan op te lossen. Met droog lopende lagers en mogelijke lagerschade tot gevolg. Wees dus met moderne ontvetters niet te kwistig.

Het risico dat je met de Spit ’n Shine Chain Cleaner meteen grote schade aanricht is gering want de ontvetter is zeker niet de agressiefste die je momenteel kunt kopen. Je kan de Spit ’n Shine Chain Cleaner in een speciaal ‘kettingschoonmaakbakje’ (een 22-letterwoord, onthou dat maar voor scrabble en andere woordspelletjes!), ik gebruik kettingreiniger nog altijd het liefst op de gouwe ouwe manier: aanbrengen met een verfkwast. Omdat Spit ’n Shine Chain Cleaner niet al te agressief is, doe je er goed aan om het product met de kwast een beetje in te masseren waarna je de fiets wast en nadien fiets + aandrijving schoon spoelt.

Spit ’n Shine Chain Cleaner doet wat ie moet doen, alleen is het jammer dat het product niet biologisch afbreekbaar is. Want op de verpakking staat wel ‘Voorkom lozing in het milieu’, mij lijkt het niet zo evident om dat te voorkomen als je gewoon in je tuin het onderhoud van je fiets doet. Velda Cable Technics werkt wel aan een lijn biologisch afbreekbare onderhoudsproducten voor de fiets.

Op de website van de fabrikant valt er momenteel jammer genoeg niet veel te zien.

Gerelateerde artikels