Deel dit artikel:

100% Getest: RaceFace Aeffect R Dropper Post

Ga je met je mountainbike technischer terrein opzoeken, dan is een 'dropper', een telescopische zadelpen, een onmisbaar hulpmiddel, tenzij je graag bij elke landing je zadel tegen je edele delen krijgt. We monteerden de RaceFace Aeffect R Dropper Post op onze hardtail en genoten van de extra bewegingsvrijheid.

Het Canadese RaceFace is zo’n typisch merk dat helemaal verankerd zit in de mountainbikewereld. Hun gamma bestrijkt dan ook een ruime waaier aan prijspunten, waarbij de Aeffect-lijn in het middensegment zit. Deze dropper kost via de Benelux-verdeler LMC Sport 327,60 euro en komt zonder afstandsbediening. Zo’n remote voegt nog eens 70 euro aan de rekening toe. Daarmee is het al niet bepaald de goedkoopste dropper die er te vinden is, dus waren we extra sceptisch bij de installatie. Die verliep echter zeer voorspoedig: gewoon de buitenkabel van de remote door het frame en de zadelbuis geleiden, het ’tonnetje’ van de binnenkabel in de voorziene plek onderin de zadelpen plaatsen en door de (op maat geknipte) buitenkabel geleiden, het uiteinde van de kabel vastmaken aan de remote en dan de zadelpen op de juiste hoogte zetten. Het zadel zet je even simpel vast met de tweeboutsbevestiging, waardoor het enerzijds stevig vaststaat en anderzijds gemakkelijk waterpas te krijgen is.

Bij de eerste testritten was het al duidelijk dat de beweging naar boven en beneden heel soepel loopt, maar ook na meerdere maanden was er nog altijd maar één enkele druk op de knop nodig om de telescopische werking in beweging te krijgen. De soepelheid is gebleven en van speling op de kop is nog niets te merken. Dat biedt goede hoop voor de levensduur van deze zadelpen, want bij goedkopere modellen kwam het al meer dan eens voor dat de bovenkant wat losser kwam te zitten.

Door het gebruiksgemak en de vloeiende werking was deze telescopische pen opnieuw een essentiële schakel in het geheel, vooral op de momenten dat we wat moeilijker terrein of een pumptrack gingen opzoeken. Met het zadel 15 centimeter lager konden we ons ongehinderd uitleven, zonder te vrezen dat we enkele minuten aan de kant zouden moeten met een pijnlijk grimas op ons gezicht wegens een pijnlijk contact op een gevoelige plek. De RaceFace Aeffect R is er in vier lengtes en twee diameters (30,9 en 31,6 mm).