Deel dit artikel:

100% Getest: Polar OH1

Naast de smartwatches die de hartslag aan de pols meten, bracht Polar midden september 2017 de OH1 op de markt. “Nog zo’n hartslagsensor”, dachten we in eerste instantie, maar we haalden de OH1 toch maar eens in huis voor een 100% Getest

98% van de sporters die tijdens de inspanning hun hartslag monitoren, doen dat met een borstband. Voor wie zo’n borstband niet kan verdragen (bijvoorbeeld omwille van littekenweefsel na een operatie) bestaan er alternatieven zoals de Lazer Lifebeam die de hartslag op het hoofd mee en de Polar OH1 die de hartslag op de arm meet. Wij koppelden de OH1 aan de Polar M460 GPS fietscomputer.

In de verpakking zit de Polar OH1 armband, samen met de optische sensor en de USB-houder. De optische sensor is niet groter dan een muntstuk en moet –uiteraard- contact maken met de huid. Aan de zijkant zit een knopje en van zodra je dat ingedrukt hebt, zie je een groene led branden die voor de optische hartslagmeting zorgt. Als je de sensor voor het eerst in gebruik neemt moet je wel een account aanmaken bij Polar en deze registreren op het Polar Flow online platform of via de Polar Flow app op je telefoon. Eens de sensor opgeladen is (via USB) kan je de sensor in de armband klikken en deze op de boven- of onderarm dragen. Ik koos voor de rechterbovenarm waar de instelbare armband als gegoten zat. En wel in die mate dat je na een poosje helemaal vergeet dat je een hartslagsensor draagt. De OH1 armband aan de Polar M460 koppelen gaat zeer makkelijk want het toestel herkent de hartslagsensor meteen. Het vergt slechts enkele drukken op de toetsen (de M460 is helaas niet voorzien van touchscreen) vooraleer mijn hartslag op het scherm verschijnt. Naast de hartslag biedt de GPS tal van mogelijke schermen aan. Snelheid, wattage (bij gebruik van een wattagemeter), hoogte, calorieën, kilometers. Kortom, alles wat je nodig hebt om als een echte prof je trainingen te analyseren.

De Polar M460 (229,90 euro) heeft naast de klassieke data ook de mogelijkheid om met Strava live segments te rijden en om jezelf te testen via de verschillende testfuncties. De Polar M460 is compatibel met verschillende vermogensmeters via Bluetooth. Koppelen gaat zeer snel en ook de gegevens worden goed weergegeven. De batterij houdt het volgens Polar tot zestien uur vol en dat kan kloppen want na twee trainingen van vier uur geeft het toestel met monochroom scherm aan dat de batterij nog voor 54% geladen is. De M460 is met de meegeleverde houder en een lange rubber lus eenvoudig op het stuur of de stuurpen te monteren. Ik monteerde hem op de stuurpen en op geen enkel moment had ik schrik om het digitale kleinood te verliezen. Er bestaan ook out-front houders zoals we die kennen bij Garmin of Wahoo. De M460 is makkelijk te bedienen met vier knoppen. Eentje op de zijkant, twee knoppen vooraan en eentje bovenop het toestel om de registratie te starten. De Polar is niet voorzien van touchscreen en daar moet je in dit tijdperk van touchscreens toch wel even aan wennen, maar het systeem werkt wel en laat zich intuïtief bedienen. Polar houdt al jaren koppig vast aan het Bluetooth communicatieprotocol en de Polar producten zijn niet ANT-compatibel zodat je wel moet uitkijken aan welke sensoren je de M460 wil koppelen.

Na de trainingstocht stop je de registratie op de M460 en meteen krijg je een overzicht van alle geleverde prestaties, mét felicitaties er bovenop. Langste rit, snelste rit, meeste hoogtemeters: het is allemaal goed voor een digitaal schouderklopje van de Polar M460. Wel leuk om de volgende keer er opnieuw vol tegenaan te gaan. Na een verfrissende douche even de polar via USB aan de computer hangen en je kan via het Polar platform alles uitlezen. Heel overzichtelijk voor zij die verknocht zijn aan cijfers en trainingsgegevens.

Tot slot nog even terug naar de OH1. We zouden vergeten dat we deze gedragen hebben. Zoals al eerder gezegd, we hebben tijdens de training geen last van een afzakkende borstband en ook de registratie van de hartslag valt geen enkele keer weg. Je moet er wel op letten dat wanneer je de armband plaatst je een groen lichtje ziet, krijg je een wit/blauw lichtje te zien, dan moet je de armband even anders positioneren zodat de hartslag gevonden wordt. Met een adviesprijs van 79,90 euro is de OH1 zeker niet goedkoop, maar wel een prima alternatief voor sporters die genoeg hebben van de borstband en toch een correcte registratie willen van de hartslag. Op de koop toe hoef je nooit nog een batterij te vervangen want de OH1 is makkelijk op te laden via USB.

www.polar.com

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE