Deel dit artikel:

100% Getest: Northwave Extreme RR 2 GTX raceschoenen

Soms moet je als journalist eventjes geduld oefenen tot de juiste testomstandigheden zich aandienen, maar de voorbije weken hebben we de Extreme RR 2 GTX winterkoersschoenen van Northwave al goed kunnen gebruiken.

Specifieke winterfietsschoenen met een hoge schacht moeten het opnemen tegen de combinatie van zomerschoenen met overschoenen en voor allebei de winterse oplossing valt wel wat te zeggen. Ga je voor zomerschoenen in combinatie met overschoenen, dan beschermen de overschoenen je zomerschoenen en zorgen ze (hopelijk) voor extra warmte en waterdichtheid. Overschoenen zijn ook nog altijd een pak goedkoper dan pure winterschoenen + je hoeft niet te wennen aan andere schoenen en de eventueel niet meteen correct gepositioneerde schoenplaatjes. Omgekeerd vallen er voor de pure winterschoenen ook heel wat voordelen op te sommen. Je kan het sluitsysteem van de schoenen tijdens de rit perfect bedienen (lastig als je met overschoenen rijdt) en ze zijn van zichzelf warm en droog.

Zelf ben ik een absolute fan van specifiek winterschoeisel om mee te fietsen en de Extreme RR 2 GTX van Northwave is een toppertje. De eerste keren was de schoen aan de warme kant, maar nu de temperaturen ’s morgens niet meer boven de vijf graden Celsius uitkomen, voelen ze heerlijk warm aan. Dat er geen wind en water door de schoen heen kan, geeft al een welkome kopzorg minder als je op de fiets naar je werk vertrekt, want je hoeft niet eerst naar buiten te kijken om te beslissen of je nu wel of niet je overschoenen moet aantrekken.

XFrame

De hoge schoen aantrekken gaat minder vlot dan bij een reguliere koersschoen. Niet per se vanwege de hoge ‘manchetten’, want die zijn flexibel genoeg, maar vooral omwille van het XFrame waarmee de Extreme RR 2 GTX’en zijn uitgerust. Het XFrame is een technologie die Northwave voor het eerst in 2016 toepaste bij hun fietsschoenen en het doel ervan is om de voeten zo strak mogelijk te omsluiten zonder dat er drukpunten ontstaan. Door in het bovenwerk kruislings georiënteerde banden te gebruiken in combinatie met Northwave’s eigen SLW2 draaisluiting past de schoen om je voet bijna alsof het een sok is. De voorbije jaren zijn verschillende modellen voorzien van het XFrame en nu dus ook dit topmodel uit het race-wintergamma.

Het XFrame maakt de instap wat minder gemakkelijk omdat de bovenflap slecht beperkt open kan, juist om de nauwsluitende pasvorm mogelijk te maken. Zo was het ook al bij de eerste Extreme RR’s. Een ongemakje dat je met de glimlach voor lief neemt want de pasvorm is het waard. Bij de GTX’en maakt het nog minder uit, want overschoenen ‘monteren’ is nog tijdrovender. Om het aantrekken gemakkelijker te maken zit er een treklusje aan de achterkant, maar wat ons betreft zou aantrekken nog beter gaan door een extra treklusje aan de voorkant van de manchetten te voorzien, al hebben we dat nog nooit bij schoenen gezien.

DeClimaflex schachten omsluiten je enkels en laten je alle bewegingsvrijheid.

Northwave noemt de manchetten van de Extreme RR 2 GTX trouwens ‘Climaflex’. Ze hebben geen velcrosluitingen zoals veel concurrerende winterschoenen, maar vormen een verlenging van de schoenen uit één stuk. Ze sluiten prima aan, er kunnen geen sluitingen voelbaar drukken ergens op je enkels en ze laten je dus alle bewegingsvrijheid. Ook de SLW2 draaisluiting presteert perfect. Je kunt per klik vaster draaien, maar ook losser. Tijdens het fietsen vaster draaien gaat ook heel goed, lossen minder, omdat je je voet daarvoor een beetje moet opspannen in de schoen. En dat is al fietsend moeilijker. Van uiterlijk verschillen deze GTX’en amper van de eerste RR’s: sober, maar stijlvol. Aan de ene kant is dat precies op maat van wat een tijdloze wintermode vraagt (zwart kleedt gewoonlijk mooi af), aan de andere kant verwacht je van winterschoenen toch wat meer zichtbaarheid. Hecht je in winterse omstandigheden veel belang aan je zichtbaarheid in het verkeer, dan zal je voor de iets goedkopere Flash Arctic GTX moeten kiezen want die is wel in fluo geel beschikbaar. De Extreme RR 2 GTX is enkel in zwart te koop.

Ook met handschoenen aan kun je de sluiting goed bedienen.

De zool is lichtjes anders ontworpen dan bij de Extreme RR wegschoenen – met luchtinlaten die nu achterop zitten in plaats van bij de teen van de schoen, en met grotere loophakken voorop en achterop – maar het carbon lijkt wat minder stijf. We voelden het pedaal lichtjes door de zool heen en dat is niet verwonderlijk want bij de RR’s is de stijfheidsindex ‘15’, terwijl de ‘light’ zool op de geteste GTX’en index 10 heeft. Toch een aanzienlijk verschil. Een flexibelere zool biedt meer comfort op langere ritten, maar te flexibel hoeft ook weer niet. Een zool met index 12 was een beter compromis geweest. Wat altijd jammer blijft bij dit soort high-tech buitenzolen is dat ze snel beschadigen door erop te lopen. Krassen, deuken, schuurplekken: jammer jammer jammer! En je komt er niet onderuit, lopen met je fietsschoenen.

Conclusie
Je telt sowieso niet zomaar 269,90 euro neer voor een setje fietsschoenen. En ofschoon de prestaties van de Extreme RR 2 GTX heel goed zijn, vinden we die prijs toch wat fors. De minder gemakkelijke instap wordt gecompenseerd door de heerlijke pasvorm, gezien de prijs van de schoenen hadden de zolen iets stijver mogen zijn. Hoewel we zelf niet veel meer van overschoenen moeten hebben, kunnen we ons voorstellen dat budgetbewuste fietsers liever zestig euro besteden aan overschoenen die drie seizoenen mee kunnen dan 270 euro aan schoenen waar je zes seizoenen beperkt (alleen in wintertijd) gebruik van maakt. Wat niet wegneemt dat het gemak van winterschoenen best wel (heel) wat geld waard is!

Alle info over de Northwave Extreme RR 2 GTX vind je hier.