Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Lazer Walter

Bij offroad fietsen is de kans op een tuimelperte net wat groter dan als je op de weg blijft en uit veiligheidsredenen is het daarom beter dat je als mountainbiker voor een ‘full frame’ bril kiest. Maar dan mag het blikveld niet te sterk gehinderd worden door het brilframe. Hoe zit dat, Lazer Walter?

Het risico dat je tijdens een steile offroad afdaling overkop slaat en op je knikker valt is reëel. In dat geval krijgt de helm de klap te verwerken waarop die de bril naar beneden zal drukken. Draag je dan een ‘half frame’ bril, dan is de kans groot dat de onderkant van de lens zich in je wang plant, met een fraai litteken als gevolg.

‘Full frame’ brillen zijn dus veiliger, maar als het frame te groot is dan kan dat je blikveld beperken. De eerste Walter die Lazer ontwikkelde was/is heel smal van pasvorm zodat de bril heel dicht op je hoofd staat. Met de instelbare brilpootjes klem je de bril net zo hard als je dat zelf wil op en achter je oren, maar omdat de bril zo dicht op je gezicht aansluit volstaan de ventilatiesleuven in de bovenkant van de lens niet om in alle omstandigheden de lens dampvrij te houden. Klim je aan heel lage snelheid met de mountainbike, dan is de kans dat de lens beslaat groot. Lazer lost dat probleem nu op met een tweede versie van de Walter die een stuk ruimer is van pasvorm. En ook al is de lens flink groter dan bij de eerste Walter, door de wat ruimere pasvorm wordt er net wat meer lucht achter de glazen geleid waardoor de strijd tegen de damp nu wel gewonnen wordt.

De Walter wordt geleverd met een donkere, een heldere en een gele lens. De eerste keer gaat dat verwisselen van de lenzen wat moeizaam, na een paar keer lukt het een stuk beter omdat frame en lens beter op mekaar zijn ‘ingespeeld’ en omdat je er ook wat handiger in wordt. De bril weegt in small trouwens 29 gram, de large versie is amper twee gram zwaarder. De blauwe spiegelende lens doet de wereld voor je ook wat blauwachtig verkleuren, hou er bij deze lens rekening mee dat een donker bos nog een flinke tint donkerder wordt. De brillen die met een zwarte spiegelende lens worden geleverd zijn allrounder wegens ook bruikbaar in minder goed verlichte omgevingen.

Over stijlen en kleuren discussiëren is zinloos want smaak is heel persoonlijk en in brillenland is qua design alles minstens al één keer gedaan. In een hele reeks kleuren is de Lazer Walter vanaf 99,95 euro te koop met drie verwisselbare lenzen, de versies met één fotochromatische lens kosten 119,95 euro.

www.lazersport.com

Gerelateerde artikels