Deel dit artikel:

100% Getest: GripGrab Racethermo Hi-Vis en CyclinGaiter Hi-Vis

Je voeten droog en warm de winter door krijgen is een uitdaging waarvoor het Deense GripGrab twee nieuwe producten in de strijd gooit: de Racethermo Hi-Vis overschoenen en de CyclinGaiter Hi-Vis … Tja, hoe heet je die dingen eigenlijk?

De Racethermo Hi-Vis overschoenen maken gebruik van de ‘Intelliseal’ technologie waarmee GripGrab dit najaar een Eurobike Award in de wacht sleepte. Met ‘Intelliseal’ geven de Denen een aantal ingrepen om de overschoenen waterdichter, duurzamer en comfortabeler te maken een goed bekkende marketingnaam.

De grootste vernieuwing is dat de van vier millimeter dik neopreen gemaakte overschoenen niet langer een rits hebben die van je hak naar je kuit loopt. Daardoor ontstaat effectief een beter aansluitende en comfortabelere overschoen, keerzijde van de medaille is dat het aan- en uittrekken van de overschoenen wat lastiger gaat. Net zoals je zomerse aero-overschoenen aantrekt, moet je de Racethermo Hi-Vis overschoenen eerst aantrekken en tot ongeveer halfweg je kuit trekken. Daarna trek je je schoenen aan en rol je de overschoenen er van boven naar beneden over. Het tweede punt waarop GripGrab zijn overschoenen aanpakte is een met rubber afgewerkte stiknaad aan de onderkant van de overschoen. Duidelijk een verbetering op vlak van duurzaamheid.

Met een adviesprijs van 54,95 euro zijn de Racethermo Hi-Vis overschoenen niet goedkoop, maar in ruil voor dat geld krijg je wel een product waarover is nagedacht. Zo zijn de overschoenen op de neus robuust versterkt, zit er naast het fluo ook veel reflecterend materiaal op en achterop de overschoenen zitten lusjes om eventueel nog lampjes op aan te brengen. Dankzij het ‘ritsloze design’ zitten de overschoenen heel comfortabel en de combinatie van vier millimeter dik neopreen en overschoenen die strak om het onderbeen aansluiten zorgt voor een honderd procent waterdichte oplossing. Zijn er dan geen verbeterpunten? Toch wel. Zo is de klittenband waarmee je de overschoenen onder je schoenzool borgt te gevoelig voor vuil zodat je die echt goed moet schoonmaken om de boel gesloten te houden. Daarnaast is de procedure voor het aan- en uittrekken wat omslachtiger en moet je er rekening mee houden dat het neopreen niet ademend is. Aangezien ik niet snel last heb van koude voeten zijn de Racethermo Hi-Vis overschoenen voor mij pas nuttig als de temperatuur richting vriespunt duikt, bij temperaturen van vijf graden en meer zweten mijn voeten te hard in deze overschoenen.

De Racethermo Hi-Vis overschoenen mogen dan wel waterdicht zijn, de waterinsijpeling vanaf het onderbeen kan een probleem blijven. Rij je in het nat, dan sijpelt het water vanaf je beenwarmer richting je sokken en krijg je alsnog natte en koude voeten. Dat probleem is bij de Racethermo Hi-Vis schoenen omwille van de nauw aansluitende snit al een stuk kleiner dan bij klassieke overschoenen met rits, maar het kan nog altijd beter.

Om de opening tussen been of beenwarmer enerzijds en de overschoen anderzijds doeltreffend af te dichten ontwikkelde GripGrab de CyclinGaiter. Eigenlijk niks meer dan een twee millimeter dikke neopreen huls die je eerst binnenstebuiten en ondersteboven ‘aantrekt’ of heel concreet: je schuift die huls dus over je onderbeen, tot bijna onder de knie. Daarna trek je Racethermo Hi-Vis overschoen aan. Dan de schoenen, daarna de Racethermo over de schoenen ‘draperen’ en daarna de CyclinGaiter ‘omrollen’ zodat hij de overgang tussen beenwarmer en overschoen afdicht. Klinkt ingewikkeld en is het eigenlijk ook wel een beetje. Belangrijk is dat de CyclinGaiter de juiste maat moet hebben: zit hij te strak, dan zal hij je kuitspier afknellen, zit hij de los dan fladdert hij maar wat om je onderbeen en is hij niet functioneel. Zit de CyclinGaiter strak genoeg, dan is de combinatie met een beenwarmer niet zo handig bij het aan- en uittrekken. Met een lange fietsbroek waarvan de pijpen met een elastiek onder je voet op hun plaats worden gehouden werkt het systeem beter. Weet evenwel dat je de CyclinGaiter met alle soorten overschoenen en ook met winterfietsschoenen met hoge schacht kunt combineren.

De extra huls is wel degelijk efficiënt in de strijd tegen insijpelend vocht en de reflecterende accenten verhogen je zichtbaarheid in het donker drastisch. Gezien de wat omslachtige procedure om ze aan te trekken is het evenwel geen product dat je gebruikt als het maar een beetje miezert en je slechts een fietstochtje van een kilometer of tien gepland hebt. Trek je er op een koude en natte winterdag op uit voor een duurtraining, dan zal je wel blij zijn dat je een setje CyclinGaiters bij de hand hebt. De neopreen hulzen kosten 14,95 euro.

www.gripgrab.com