Deel dit artikel:

100% getest: Castelli Alpha RoS versus Café du Cycliste Albertine

Alpha RoS is Castelli’s alom inzetbare winterjas. Op hetzelfde moment kregen we ook Albertine van Café du Cycliste toegestuurd. Of hoe de ene winterjas de andere niet is.

Tijdens Velofollies vernam ik van de mensen van Wolvenberg, in de Benelux verdeler van het Italiaanse A-kledingmerk Castelli, wanneer ik hun Alpha RoS Jacket nu eens zou gaan reviewen. “Want straks is de winter voorbij”, knipoogden ze. Valt wel mee, denk ik dan. Tot nog een stuk in het voorjaar kan het ‘winteren’, toch? En gezien de brede inzetbaarheid van de ‘winterjas’ die ze opstuurden, kunnen we ‘m met z’n allen de komende maanden nog vaker inzetten. Maar is die Alpa RoS iets voor jou? Want de hoge prijs schrikt, dat horen we in de wandelgangen, toch nogal wat wielertoeristen af. Al snel blijkt dat dit niet hoeft.

Tweede generatie
Hier is ie dan, die review. Waarom het zo lang op zich liet wachten? Om twee redenen. Eén. Om het product aan zoveel mogelijk ‘winterse’ omstandigheden te onderwerpen. En twee. Om eens te vergelijken met een andere prijzige winterjas, de Albertine van het Zuid-Franse merk Café du Cycliste. Minstens even opvallend als Castelli’s Alpha RoS jacket en met z’n 235 euro in nagenoeg dezelfde prijsklasse als zijn Italiaanse ‘rivaal’ waarvoor je overigens 289,95 euro neertelt.

Het originele Alpha jacket van Castelli droeg je in droge weersomstandigheden. Daar was het voor gemaakt: voor koude maar droge ritjes. Wat als het regende? Dan koos ik voor mijn zwarte Gabba, toch een geroemde vaandeldrager binnen de Castelli-collectie. Die Gabba claimde vooral waterdichte eigenschappen maar toch gebruikte ik hem ook voor droge omstandigheden. Deze tweede generatie van het oorspronkelijke Alpha jacket, Alpha RoS (een afkorting van Rain or Shine, nvdr.), moet dienst doen in alle mogelijke koude omstandigheden, of het nu droog of kletsnat is. Dat is de theorie.

Praktijktest
Zoals we bij Grinta! altijd zeggen: ‘the proof of the pudding is in the eating’. Praktijktesten moesten duidelijkheid brengen en dat deden ze. Alpha RoS is mijn favoriete winterjas geworden. Om meerdere redenen. Om zijn Italiaanse snit en looks bijvoorbeeld. Heel strak, heel opvallend. Het ziet er gewoon goed uit en da’s niet onbelangrijk. Maar dat is niet het belangrijkste. Hij deed alles wat ik van een winterjas verwacht: winddicht zijn, waterdicht zijn, mijn lichaam lekker warm houden maar ook nog voldoende ademend zijn. Als ik terugdenk aan de winterjassen van vijftien jaar geleden en hoe mottig ik toen van een winterse rit thuiskwam, dan prijs ik me gelukkig dat er dergelijk schoon en performant spul als het Alpha RoS jacket bestaat.

De jas is voorzien van Gore Windstopper en laat niks door. Ook niet de ijzige wind die wel vaker mijn pad kruiste in de voorbije weken. Regen en smeltende sneeuw waren meermaals mijn deel maar het materiaal bleek er uitstekend tegen bestand. Zalig hoe de Itialianen er in slaagden om de jas enerzijds waterdicht te maken maar anderzijds toch niet in te boeten op de droogweerkaraktertistieken van het jacket. Je kan niet anders dan van de details houden. Van het extra ‘ondershirt’ dat in de jas zit verwerkt bijvoorbeeld. Wordt het de komende weken wat warmer of komt de zon piepen tijdens één van je prille voorjaarsritten, dan rits je gewoon de buitenjas open zonder dat je hoeft te vrezen dat de volledige jas wild rond je lijf fladdert.


En wat met Albertine?
Zowat gelijktijdig met Castelli’s Alpha RoS jacket arriveerde Albertine. Nee, geen frisse française waarmee ik zou gaan fietsen, wel de naam van een… winterjas. Dat doet Café du Cycliste met name. Het kledingmerk uit Nice geeft al z’n producten vrouwennamen: zo kan je ook een Charlotte, Heidi, Madeleine, Lucette of Jacqueline dragen. De Albertine jas komt in twee versies: er is er een met en een zonder mouwen. Wij testten deze met mouwen, in grijsgele uitvoering. Val je met het Alpa RoS jacket al op, wat dan gezegd van Albertine. Nee, dit zijn we in onze contreien niet gewend maar dat maakt het net zo spannend en leuk om naar te kijken. Op de borst- en armsecties van de jas wordt een technologie gebruikt die luistert naar de naam Primaloft Active: die moet zorgen voor bescherming, volledige winddichtheid en tegelijk voor voldoende ventilatie zorgen. De achterzijde van het jacket bestaat uit een grijze fleecestof die een temperatuurregelende functie vervult. Heel mooi allemaal, net als de afwerking van de jas en het statement dat je ermee maakt. Alleen valt de Albertine als complete winterjas door de mand en kan het de vergelijking met Alpha RoS niet doorstaan. Terwijl Alpha RoS allround inzetbaar is in de wintermaanden, gebruik je Albertine best enkel in droge omstandigheden. En wat de ijzige wind betreft die zo nu en dan op m’n borst en voorarmen inbeukte: nee, die kon Albertine ook niet altijd de baas. Helemaal winddicht voelde het niet aan. Lekker zit de jas wel en veel bekijks heb je ook – je kan er zo de hipste koffiebar in downtown Londen mee binnen wandelen. Maar is dat voor jou voldoende als je weet dat de jas je 235 euro kost?

Conclusie?
Castelli Alpha RoS scoort als winterjas sowieso hoger dan z’n Zuid-Franse winterse tegenpool. Heb je iets over voor een hoogkwalitatieve en alom inzetbare winterjas? Ga dan gewoon voor Castelli’s Alpha RoS. Ben je een mooiweerfietser die net iets anders wil dan de anderen en ook bij de après bike indruk wil maken, overweeg in dat geval Albertine.

Meer info nodig? Raadpleeg www.passionforcycling.be


NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE