Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Brake Protec

Goed afgestelde schijfremmen zorgen in alle weersomstandigheden voor voldoende remkracht, alleen kunnen ze auditief een ‘pain in the ass’ zijn. Als in natte en modderige omstandigheden de remschijven constant een beetje aanlopen, lijkt het alsof je charcuterie aan het snijden bent. En je hoort gewoon de euro’s wegschuren terwijl je nog eens wordt afgeremd ook. Flink wat om aan te pakken, Brake Protec!

Jack van der Steeg is een Nederlander die van de oplossing van kleine en grote problemen zijn levensdoel heeft gemaakt. Toen Jack’s zwager zat te klagen over de snelle slijtage van zijn schijfremblokken, schoot de uitvinder in Jack in actie. Op papier lijkt de oplossing die Brake Protec aanbiedt te eenvoudig, te simpel. Want op een remklauw een metalen borsteltje monteren om zo de remschijf schoon te vegen, dat zouden grote fabrikanten als Shimano en Sram toch ook kunnen bedenken?

Net geen 36 euro kost een stel Brake Protec ‘schijfremborstels’ en je hebt keuze uit héél veel kleurtjes. Of de Brake Protec op alle soorten remklauwen past is maar de vraag want in veel gevallen staat ‘universeel’ gelijk met ‘past eigenlijk nergens op’. Grinta! testte de Brake Protec tijdens de Tortour CX etappekoers voor veldrijders en de borstels lieten zich probleemloos monteren op een stel Sram Force remklauwen. Voorzichtigheid bij de montage is wel geboden want de kunststof houders waarin de borsteltjes zitten zijn in verschillende zones tamelijk dun. Ze eventjes in positie ‘drukken’ is geen goed idee want dan dreig je barstjes in de kunststof behuizeing van de borstels te duwen. En hou er rekening mee dat vriestemperaturen de harde kunststof nog brozer kunnen maken. Tijdens de rit merk je helemaal niet dat je remschijven constant schoon worden geveegd. Heb je de Brake Protec goed afgesteld, dan wordt het wiel slechts een heeeeel klein beetje afgeremd door de borstels terwijl het ‘charcuteriesnijdersgeluid’ wel degelijk wegvalt. Helemaal schoon worden de remschijven van de Brake Protecs anderzijds ook niet zodat de slijtage van de remblokken niet extreem vermindert.

Is Brake Protec nuttig? Ja, in sommige gevallen. Als je je blauw ergert aan het geluid van ‘zingende remschijven’, dan is Brake Protec interessant. In alle andere gevallen is het een leuk hebbedingetje, maar ook niet veel meer dan dat. Ik betrapte mij er op dat de Santa Cruz testfiets na Tortour CX gedemonteerd en teruggestuurd werd. De Brake Protec borsteltjes belandden in een lade in mijn werkbank en daar liggen ze nu nog altijd…

www.brakeprotec.com