Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Alpinestars Paragon bibshorts

In principe is de Paragon fietsbroek van het Italiaanse Alpinestars bedoeld voor mountainbikers, maar wie er stiekem ook mee op zijn racefiets vandoor gaat, zal zich dat niet beklagen. En we kunnen het weten want we hebben de broek een jaar lang gedragen.

Alpinestars is een merknaam die de meeste mensen aan motorlaarzen, protectiekleding en andere heavy-duty stuff linken. Maar mountainbikers zijn natuurlijk ook heavy-duty gasten en die hebben ook stevige outfits nodig. En die is er dus ook volop bij Alpinestars, dat in Treviso om de hoek ligt bij Sidi en Gaerne, twee andere vermaarde schoenenmakers.

Ik kreeg de Paragon broek als onderdeel van een complete mountainbike-outfit met baggy shirt, baggy broek en knie- en elleboogbeschermers. Stevig en duurzaam materiaal, met tal van functionaliteiten en kwaliteiten. Maar de Paragon bibshorts sprong er nog een stukje bovenuit.

Foto: de Paragon van voren en van achteren. Op de rechterfoto zijn de drie geïntegreerde achterzakken te zien.

Om te beginnen is de broek samengesteld uit verschillende panelen van verschillende materialen, die geconstrueerd zijn met behulp van body-mapping, voor een strakke aansluiting rond je lichaam. Je vindt stukken van sterk nylon/poly lycra voor duurzaamheid (broekspijpen, buikstreek) geperforeerd lycra voor ademend vermogen (zitvlak, binnenkant bovenbenen) en 3D mesh voor vochttransport (rugpand). Elastische bretellen houden de broek stevig doch onopgemerkt om je schouders. De zomen zijn aan de binnenkant voorzien van fijn siliconenmateriaal zodat de pijpen altijd prima op hun plaats blijven zitten. Dan is er nog het zeem. Niet 100% van het niveau van mijn favoriete merk Castelli, maar wel met dual density foam en dus niet al te ver verwijderd van Castelli-comfort. Ook het zeem is net als de rest van de Paragon van ‘zware’ kwaliteit stoffen, en dat betaalt zich uit. In gebruiksgemak, in duurzaamheid en dus in fietsplezier!

Op het rugpand en op de broekspijpen zijn reflecterende Alpinestars-logo’s aangebracht. Na bijna een jaar is het logo op de rug nog 100% intact en onaangetast, terwijl die op de benen een zeer lichte craquelé beginnen te vertonen. Ik merkte het overigens pas op omdat ik de broek bij het schrijven van deze review nog eens binnenstebuiten keerde. Alweer: teken van duurzame kwaliteit.

Foto: De Paragon is erop voorzien om een waterzak mee te dragen.

Tot zover lijkt de Paragon een prima fietsbroek die goed mee kan met een omvangrijke kopgroep van bibshorts, maar die daarin ook weer niet opvalt, in de eerste plaats omdat hij gewoonlijk onder een mountainbikeshort wordt gedragen. Maar als je dan zijn onderscheidende eigenschappen gaat opsommen, dan springt de Paragon er plots uit als één van de drijvende krachten in de kopgroep. Eentje die ook voor racefietsers een perfecte optie lijkt. Wat bijvoorbeeld te denken van de uitneembare foam beschermingspanelen op de heupen? Ze zitten onopgemerkt en onzichtbaar verscholen ter hoogte van je heupbeenderen en zorgen er bij een val op die plek in elk geval voor dat schaafwonden voorkomen worden. Voorwaar een aantrekkelijk vooruitzicht voor (ook) een wielrenner. Daarnaast is het rugpand een fraai werkje van veelzijdigheid. Niet alleen heeft dat mesh-gedeelte een compartiment om een zachte, visco-elastisch foam rugbeschermer in te stoppen, maar ook nog een compartiment voor een waterzak. Op de rechterbretel zit een doorvoerlusje voor de slang daarvan. En omdat mountainbikers vaak nog wat extra spullen mee willen nemen voor eventuele technical issues, zit er ook nog een drievoudig zakje op het rugpand, alleen met de bovenkant ervan aan de broek gestikt, zodat de inhoud zich vrij kan settelen en niet op je rug gaat zitten prikken. Het is me een hele constructie, dat rugpand. Handig voor mountainbikers en even handig voor racers, vind ik, want kleine spulletjes die geen acute toegang vereisen, kunnen veilig onder je koerstrui zitten. Een waterzak van 1,5 liter kan ook handig zijn voor op lange tochten, zeker als hij gestroomlijnd onder je fietsshirt zit. Enkel de back-protector ga je niet in zijn vakje stoppen als je op de racefiets stapt, en ook niet als je een vlakke toertocht gaat rijden op je mtb, trouwens.

Foto: Een back-protector is misschien wat overdreven voor racefietsers, maar de optie op een waterzak is niet te versmaden.

Praktische noot: voor elke wasbeurt van de Paragon verwijderde ik de beschermende heuppanelen, om ze niet teveel aan wasmiddel en hoge temperaturen bloot te stellen en op die manier de levensduur te optimaliseren. Uitnemen ging altijd vlot, maar moet niet te haastig gebeuren, want dan kan het gele foam scheuren of afbreken, zo ondervond ik. Terugplaatsen was de eerste keren altijd een lastig klusje, omdat de panelen en de opbergruimten hun specifieke vorm hebben en links- of rechtszijdig zijn. Na markering met een watervaste stift van boven- en onderzijde en linker- of rechterpaneel ging het terugplaatsen al veel vlotter, al blijft het een karweitje waar je eigenlijk geen zin in hebt. Maar ja, liever twee minuten ergernis dan twee weken herstel van een schaafwonde…

Foto: Met de Paragon binnenstebuiten en het linkerpaneel uitgenomen, is goed te zien hoeveel heupbescherming de broek biedt.

Conclusie
De Paragon bibshort (234,95 euro) is een veelzijdige fietsbroek die ontworpen is voor mountainbikers, maar die ook wielrenners welgekomen extra bescherming kan bieden. Qua comfort en gebruiksgemak doet de Alpinestars niet onder voor de beste fietsbroeken op de markt, een koersshirt vinden dat perfect bij deze broek past kan een uitdaging worden. De broek is zijn geld zeker waard, te meer je er heel wat schaafwondenpreventie en geïntegreerde opbergruimte bij krijgt. Via de dealerlocator van Wolvenberg vind je winkels met Alpinestars in de rekken.