Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Abus Tec-Tical Pro 2.0

Veiligheid is niet meteen een sexy thema, vandaar dat slotenfabrikant Abus niet omwille van zijn flashy imago bekend stond. Duits en degelijk, dat wel, maar ‘sexy’ en ‘flashy’ waren geen begrippen die spontaan opwelden toen de merknaam Abus viel. Met de populariteit van de Abus fietshelmen voel je het imago van Abus evenwel veranderen…

Abus had altijd al (kinder)fietshelmen in het aanbod, maar die waren vooral op recreatief gebruik gericht. Met de uitbouw van het helmengamma richting sportief high-end én de sponsoring van een aantal topteams en –atleten zette Abus een flinke koerswijziging in. Met als hoogtepunt de wereldtitel cross-country mountainbike van de Zwitserse Yolanda Neff vorig weekend. Tijdens de Dolomiti Experience konden de gidsen gebruik maken van de Tec-Tical Pro 2.0, een helm van 139,95 euro en 263 gram die je in het midden van het gamma sportieve Abus fietshelmen moet gaan zoeken. In mat wit ziet de helm er stijlvol uit, al moet je er rekening mee houden dat effen lichte kleuren een helm er altijd wat groter doen uitzien. Zodat je in de grootste maat (de helm is er in S, M en L) de Tec-Tical Pro 2.0 beter in één van de donkere tinten of één van de duotone versies kiest. De helm bestaat in acht kleurvarianten en daar zitten ook fluo en hip gestijlde zwart/rode versies tussen.

Uiteraard is de helm in-mold gemaakt wat wil zeggen dat de buitenschaal vast met het schokabsorberende EPS is verbonden. Door het gebruik van een interne verstevigingsstructuur kon Abus in totaal 31 ventilatiesleuven voorzien en de helm toch sterk en licht houden. Met een draaisluiting achterop de helm ‘vergrendel’ je de Tec-Tical Pro 2.0 op je hoofd, dit systeem kan niet in hoogte versteld worden. De kinriempjes hebben een heel open structuur en ultra handig zijn de accessoires waarmee je de ‘overschot’ van de kinriempjes (die delen die altijd ergens rond je hals hangen te wapperen) kunt borgen. De uitneembare en wasbare voering is vrij dik uitgevoerd en voelt heel comfortabel aan, bij de helm levert Abus een kleine MTB-visor die zonder gereedschap gemonteerd kan worden want het viziertje haakt zich met twee kleine uitstulpingen stabiel vast in de twee meest zijdelingse ventilatiesleuven van de helm.

Ondanks de 31 ventilatiesleuven is de Abus Tec-Tical Pro 2.0 niet de koelste helm die je momenteel kunt kopen. De hoeveelheid ventilatiesleuven en hun functie is wel meer dan dik in orde, het is vooral omdat de padding vrij veel contact maakt tussen helm en hoofd dat je op een hoogzomerse dag de temperatuur onder de Tec-Tical Pro 2.0 voelt oplopen. Blijft de temperatuur onder de twintig graden, dan heb je daar absoluut geen last van en geniet je net van het hoge draagcomfort omdat de voering zo zacht aanvoelt. Het onderhoud van de kinriempjes is een aandachtspunt want hoewel de riempjes heel open zijn van structuur, nemen ze wel nog veel zweet op. Op de mountainbike biedt het kleine viziertje net dat extra tikkeltje bescherming tegen takken en andere rondvliegende rommel.

Bekijk hier alle details van de helm.

Gerelateerde artikels